W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Młoda marchewka z czosnkiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Młoda marchewka z czosnkiem

Czas już powoli na młodą marchewkę - masło, czosnek i koperek doskonale dopełniają słodki smak nowalijek. Świetny dodatek do pieczonego kurczaka, mielonych kotlecików z drobiu lub cielęciny, jajek w koszulce (to mój ulubiony zestaw, plus kaszka krakowska).

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • pęczek młodej marchewki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • cytryna
  • czubata łyżka masła
  • garść świeżego koperku

Młoda marchewka z czosnkiem - Opis przyrządzania:

Marchewkom przycinamy nać tak, żeby został centymetrowy kawałek zielonego. Skrobiemy po strumieniem zimnej wody i osuszamy.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Marchewki wkładamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą (tyle, żeby sięgała ciut ponad marchewki), solimy i gotujemy na średnio małym ogniu, po przykryciem, aż będą prawie miękkie. Odkrywamy i wygotowujemy wodę, pilnując, żeby nie przypalić.
Cytrynę szorujemy we wrzącej wodzie, osuszamy i ścieramy tyle skórki, żeby wyszła łyżeczka.
Do ugotowanej marchewki dodajemy masło, czosnek, skórkę z cytryny, sporą szczyptę cukru i trochę soku z cytryny do smaku. Trzymamy na małym ogniu, aż czosnek zmięknie i powstanie smakowity sosik. Doprawiamy do smaku czym tam trzeba, nie zapominając o sporej ilości świeżo zmielonego pieprzu.
Tuż przed podaniem posypujemy drobno siekanym koperkiem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Młoda marchewka z czosnkiem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Młoda marchewka z czosnkiem przepisy:

  • Marchewka z kminem rzymskim
    Jarzynka dla wielbicieli kminu rzymskiego - czyli na przykład dla mnie. Tradycyjnie podaje się taką marchewkę na przystawkę, ale równie dobra jest jako dodatek do kurczaka lub duszonego królika.
  • Wołowina z grzybami, wersja katalońska
    Od dwu dni mamy jesień, a z grzybami ciągle jeszcze słabo - wszystko przez te letnie susze i upały. Myślę jednak, że polskie lasy zdążą przed zimą wyprodukować tyle prawdziwków, podgrzybków i maślaków, żeby dało się przyrządzić ten kataloński z pochodzenia gulasz, idealny skądinąd na chłodne polskie jesienne wieczory...
  • Portugalska zupa jarzynowa
    Prawdziwie zimowa, wiejska, prosta, smaczna, tania, rozgrzewająca zupa - prosto z Portugalii!
  • Marchewka duszona z winem Marsala
    Delikatna, bardzo smaczna marchewka - doskonały dodatek do białego mięsa lub jajek w koszulkach.
  • Konfitura z marchewki z cytryną
    Przetwory z marchewki, popularne na Bliskim Wschodzie, są zaskakująco smaczne. Do przetworów nadaje się marchewka zimowa (młoda ma za dużo wody), a i cytryny w zimie są najlepsze. Konfiturą nadziewamy babeczki lub przekładamy ciasto marchewkowe.


Podziel się linkiem:




Komentarze: