W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Mini szaszłyczki z kaczki i prawdziwków

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Mini szaszłyczki z kaczki i prawdziwków

Doskonałe (i oryginalne) pogryzki na przyjęcie koktajlowe. Możemy wszystko przygotować wcześniej i tylko wsadzić szaszłyczki do pieca kilka minut przed podaniem.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6-12

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki
  • 200 ml sosu sojowego
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 600 g małych prawdziwków
  • oliwa z oliwek
  • 24 krótkie patyczki do szaszłyków

Mini szaszłyczki z kaczki i prawdziwków - Opis przyrządzania:

Z piersi zdejmujemy skórę. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy każdą pierś w 12 cienkich pasków. Wkładamy mięso do szklanego naczynia. Sos sojowy mieszamy dobrze z miodem i zalewamy mięso. Przykrywamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie przebieramy grzyby, przycinamy im ogonki i pędzelkiem czyścimy z mchu i piasku. Na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy, wrzucamy prawdziwki i smażymy je na złoty kolor. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Rozgrzewamy opiekacz w piekarniku. Mięso osączamy z marynaty i nawlekamy na patyczki, przetykając prawdziwkami. Szaszłyczki układamy na ruszcie lub blaszce i wstawiamy pod grill. Pieczemy po 2-3 minuty z każdej strony (kaczka powinna być różowa w środku). Podajemy na gorąco.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Mini szaszłyczki z kaczki i prawdziwków: można zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Mini szaszłyczki z kaczki i prawdziwków przepisy:

  • Kaczka na patyczkach
    Naprawdę znakomite małe szaszłyczki z piersi kaczki, posypane zrumienionym sezamem. Bardzo dobre na przystawkę, na przykład z jakąś azjatycką sałatką (*!*1845*!*). Równie dobrze sprawdzają się jako ciepła zakąska na stojących przyjęciach, trzeba tylko podać jakiś słodko-kwaśny sos do maczania.
  • Szaszłyki z miodem i cytryną
    Lekko greckie, znakomite szaszłyczki na ostatni w tym roku grill - gdyby łaskawie pogoda dopisała... Nie traćmy nadziei.
  • Szaszłyki z polędwiczką i śliwkami
    Przyjemne szaszłyczki, z ożywczym dodatkiem śliwek. Podajemy z dużą ilością mieszanej sałaty i chrupiącą bułką.
  • Szaszłyczki z kurczaka z jogurtem
    Delikatnie przyprawione szaszłyczki z kurzej piersi możemy zrobić w wersji mini i podać na stojącym przyjęciu. W wersji normalnej podajemy z chlebkami naan, chutneyem i sałatką z surowych warzyw.
  • Proste sataye z kurczaka
    Zasadniczo sataye marynuje się w zalewie z limetką i czosnkiem, a podaje z sosem z orzeszków ziemnych, ale ta prosta wersja też jest bardzo udana - masło orzechowe smakowicie przypieka się nad węglami. Podajemy ze słodko-ostrym sosem chilli (gotowym).




Podziel się linkiem:


Komentarze: