W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Migdałowy placek z rabarbarem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Migdałowy placek z rabarbarem

Pierwszy wiosenny placek musi być z rabarbarem, tym delikatnym jeszcze, bardziej różowym, niż zielonym. Podajemy z bitą śmietaną dla uczczenia zmiany pory roku.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • masÅ‚o i odrobina mÄ…ki do przygotowania formy
  • 500 g (pół kilo) Å‚adnego rabarbaru
  • 125 g miÄ™kkiego masÅ‚a
  • 125 g cukru
  • 2 jajka
  • 125 g mielonych migdałów
  • 3 Å‚yżki mÄ…ki
  • Å‚yżeczka proszku do pieczenia

Migdałowy placek z rabarbarem - Opis przyrządzania:

Okrągłą formę o średnicy 28 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Nadmiar mąki wysypujemy, po czym wstawiamy formę do lodówki.
Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni.
Rabarbar obieramy z wąsów, myjemy i osuszamy, po czym kroimy w kawałki o długości 1 cm.
Masło i cukier ucieramy w misce mikserem, a kiedy masa będzie puszysta, dodajemy po jednym oba jajka, za każdym razem dobrze mieszając. Dodajemy migdały i mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia oraz szczyptę soli. Starannie mieszamy i przekładamy do przygotowanej formy. Na wierzch kładziemy rabarbar, lekko go wciskamy w ciasto i wstawiamy formę do piekarnika na jakieś 3 kwadranse. Ciasto jest upieczone, kiedy patyczek wbity w ciasto wyjdzie z niego suchy.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Podajemy na lekko ciepło lub zupełnie zimno.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Migdałowy placek z rabarbarem: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Migdałowy placek z rabarbarem przepisy:

  • Mazurek kokosowo-orzechowy
    Upiekłam ten mazurek ostatnio dla amerykańskich skautów i wyobraźcie sobie, że w mgnieniu oka wszystko znikło... Czyli Amerykanie jednak nie muszą mieć wszystkiego z gotowych mieszanek...
  • Klasyczne szkockie kruche ciasteczka (shortbread) Klasyczne szkockie kruche ciasteczka (shortbread)
    Bardzo maślane, piaskowe w konsystencji, klasyczne kruche ciastka. Tradycyjnie kroi się je w trójkąty (tak, jak na zdjęciu).
  • Jeszcze jedno ciasto czekoladowe
    Mocno czekoladowe ciasto, przełożone dżemem morelowym - doskonałe na podwieczorek, zwłaszcza jeśli obok postawimy miskę z rozmaitymi owocami jagodowymi. Maliny, mmm...
  • Pfitzauf
    Przedziwne danie - tak jakby pudding z Yorkshire na słodko! Wspaniałe, gwarantuję, robiłam Pfitzauf kilka razy i zawsze ku zadowoleniu wszystkich. Podajemy z jakimś słodkim sosem, waniliowym lub owocowym.
  • DoskonaÅ‚e ciasto z rabarbarem
    Doskonały, wilgotny placek z rabarbarem i chrupiącą bezą na wierzchu. Najlepszy jest podawany jeszcze na ciepło... Nawet Mąż jadł ze smakiem, a to już jest coś.


Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: