W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Meksykańska salsa ze słodkich ziemniaków

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Meksykańska salsa ze słodkich ziemniaków

Bardzo prosta, ale równie smaczna salsa o pięknym pomarańczowym kolorze. Ilość papryczek chilli regulujemy zgodnie z potrzebą (ja tam lubię dużo). Podajemy do wszelkich dań mięsnych o rodowodzie meksykańskim.

Kraj pochodzenia: Meksyk

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3/4 kg słodkich ziemniaków
  • nieduża pomarańcza
  • suszone papryczki chili (do smaku)
  • 4 cebulki dymki
  • sok z limetki

Meksykańska salsa ze słodkich ziemniaków - Opis przyrządzania:

Ziemniaki płuczemy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną, zgrabną kostkę. Wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem, solimy i stawiamy na ogniu. Gotujemy 8-10 minut, aż kostki będą miękkie, ale nie zaczną się rozpadać (pilnujemy!). Gasimy ogień, odcedzamy ziemniaki z wody i stawiamy na gorącym jeszcze miejscu, żeby odparowały przez 5 minut.
Przekładamy ziemniaki do miski i odstawiamy do wystygnięcia.
W tym czasie wyciskamy sok z pomarańczy.
Do soku dodajemy tyle suszonych i pokruszonych papryczek chili, ile nam pasuje.
Cebulki dymki myjemy, osuszamy, pozbawiamy przywiędłych fragmentów oraz korzonków, siekamy i dodajemy do soku z chili.
Wlewamy sok z dodatkami do wystygniętych ziemniaków, delikatnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinkę.
Po tym czasie salsę doprawiamy do smaku solą i świeżo wyciśniętym sokiem z limetki i podajemy do grillowanego mięsa lub do tacos, burritos, enchiladas, fajitas, quesadillas i empanadas...

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Meksykańska salsa ze słodkich ziemniaków: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Meksykańska salsa ze słodkich ziemniaków przepisy:

  • Ostra salsa z ananasa
    Mocno pikantna, ożywcza salsa - znakomity dodatek do wszelkich mięs z grilla. Ilość papryczek chilli regulujemy zgodnie z upodobaniem do ostrości. Ostatnio robiłam tę salsę z zapuszkowanego ananasa, ale lepszy oczywiście byłby świeży.
  • Placki ziemniaczane na ostro
    Pikantne, zimowe podejście do popularnych placków. Mnie najbardziej smakują z gęstym tureckim jogurtem, skrapiane sokiem z limetki.
  • Sycylijska sałatka z ziemniaków
    Ciepła ziemniaczana sałatka o typowej dla Sycylii kombinacji słodkich i kwaśnych smaków. Pyszna i oryginalna.
  • Salsa żurawinowa
    Typowe dla kuchni amerykańskiej łączenie składników i stylów: żurawiny z północy, limetki i czerwone chilli z południa, forma w ogóle meksykańska. Bardzo smaczny, bardzo zdrowy zimowy dodatek do chudego mięsa lub żółtych serów.
  • Salsa ze świeżego ananasa
    Ananas, chilli i curry to kombinacja doskonała. Świetny dodatek do każdej rzeczy z grilla.


Podziel się linkiem:




Komentarze: