W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Mazurek kajmakowy na bogato

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Mazurek kajmakowy na bogato

Kajmaków jak mrówków - ta akurat polewa jest dość zwarta, o konsystencji kruchych krówek.

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 1 mazurek - starczy dla całej rodziny

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • porcja kruchego ciasta (Słodkie kruche ciasto do tart)
  • 225 g cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • 50 g masła
  • 125 ml kremowej śmietanki
  • 50 ml mleka
  • garść obranych migdałów
  • kilka rodzynek (lub rodzynków)

Mazurek kajmakowy na bogato - Opis przyrządzania:

Zagniatamy kruche ciasto zgodnie z przepisem Słodkie kruche ciasto do tart. Prostokątną blaszkę wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia. Oziębionym ciastem wylepiamy przygotowaną blaszkę, starając się, żeby warstwa ciast a była równa; wylepiamy także brzegi na wysokość jakichś 3 cm. Widelcem dziurkujemy ciasto i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wstawiamy blaszkę i pieczemy ciasto na dobrze złoty kolor. Wyjmujemy i studzimy.
Do grubego rondla wsypujemy cukier i cukier waniliowy, dodajemy masło, śmietankę i mleko. stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia, mieszając. Gotujemy przez 30-40 minut, aż masa będzie miała kolor jasnego karmelu. Co jakiś czas mieszamy. Po 30 minut sprawdzamy: kropla masy "skapnięta" do miseczki z zimną wodą powinna utworzyć kulkę.
Zdejmujemy kajmak z ognia i odstawiamy na 5 minut. Drewnianą łyżka ucieramy masę tak długo, aż bardzo zgęstnieje i będzie miała lekko granulkowatą konsystencję. Wylewamy masę na upieczony spód, wyrównujemy i ozdabiamy: z migdałów układamy płatki kwiatów, wkładając w środek rodzynek. Zostawiamy do zastygnięcia.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Mazurek kajmakowy na bogato: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

Wersja do druku


Podobne do Mazurek kajmakowy na bogato przepisy:

  • Mazurek czekoladowy (mój domowy)
    W mazurkach czekoladowych u nas w domu specjalizuje się moja Mama i to jest jej przepis. Mama ma dodatkowo talent plastyczny i jej mazurki są zawsze pięknie ozdobione - trzeba podziwiać, zanim się je pokroi.
  • Mazurek żurawinowy
    Mazurek z lekko różową polewą ze śmietany i przecieru żurawinowego. Uwaga - czasem polewa nie zastyga tak, jak powinna, nie wiadomo dlaczego. Jeśli się niepokoicie, można do masy dodać tabliczkę roztopionej białej czekolady. Ja wolę zaryzykować, bo nie lubię białej czekolady...
  • Mazurek owsiany z polewą imbirową
    Mazurek z płatków owsianych był u nas tzw. mazurkiem awaryjnym, kryzysowym. Polewa imbirowa, bardziej już współczesna, dodaje mu pozakryzysowego blasku.
  • Mazurek kokosowo-orzechowy
    Upiekłam ten mazurek ostatnio dla amerykańskich skautów i wyobraźcie sobie, że w mgnieniu oka wszystko znikło... Czyli Amerykanie jednak nie muszą mieć wszystkiego z gotowych mieszanek...
  • Ciasteczka pekanowe (lub mazurek)
    Idą Święta, będziemy piec ciasteczka. A jeśli będą wszystkim smakowały (na pewno!), to możemy je powtórzyć na Wielkanoc, jako nowatorski mazurek.


Podziel się linkiem:




Komentarze: