W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Mazurek bakaliowo-bezowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Mazurek bakaliowo-bezowy

Mazurek bakaliowo-bezowy pozwala na pozbycie się dużej ilości białek, pozostałych od ciasta na baby, a nic tak nie utwierdza nas w dobrym humorze, jak poczucie własnej zabopiegliwości w okresie szczególnych świątecznych wydatków...

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 8-10

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 6 białek
  • 6 czubatych łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki kartoflanej
  • 400 g rozmaitych bakalii (migdały
  • orzechy
  • skórka pomarańczowa
  • rodzynki)
  • suchy wafel

Mazurek bakaliowo-bezowy - Opis przyrządzania:

Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Białka ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier, po jednej łyżce na raz, oraz 4 łyżki mąki kartoflanej. Bakalie grubo siekamy i przesypujemy resztą mąki kartoflanej. Delikatnie mieszamy z białkami. Wykładamy na suchy wafel i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy na złoty kolor, wyjmujemy i studzimy. Uwaga - przy krojeniu lepi się trochę do noża.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Mazurek bakaliowo-bezowy: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

Wersja do druku

Podobne do Mazurek bakaliowo-bezowy przepisy:

  • Bezowy tort z malinami
    Deser na wielkie letnie przyjęcie - warstwy bezowo-orzechowe przekładamy bitą śmietaną i malinami, nie skąpiąc zwłaszcza tych ostatnich. Jeszcze na wierzch dużo malin, przyprószonych cukrem pudrem i można hulać!
  • Mazurek śliwkowy Mamy Oli
    Mazurek Mamy Oli - u mnie w domu dawniej takiego się nie robiło, dopiero od chwili, gdy poznałam Olę wraz z jej Mamą (czyli ponad 20 lat temu). Mazurek typu uzależniający - trudno go przestać jeść.
  • Ciasteczka pekanowe (lub mazurek)
    Idą Święta, będziemy piec ciasteczka. A jeśli będą wszystkim smakowały (na pewno!), to możemy je powtórzyć na Wielkanoc, jako nowatorski mazurek.
  • Mazurek kokosowo-orzechowy
    Upiekłam ten mazurek ostatnio dla amerykańskich skautów i wyobraźcie sobie, że w mgnieniu oka wszystko znikło... Czyli Amerykanie jednak nie muszą mieć wszystkiego z gotowych mieszanek...
  • Mazurek żurawinowy
    Mazurek z lekko różową polewą ze śmietany i przecieru żurawinowego. Uwaga - czasem polewa nie zastyga tak, jak powinna, nie wiadomo dlaczego. Jeśli się niepokoicie, można do masy dodać tabliczkę roztopionej białej czekolady. Ja wolę zaryzykować, bo nie lubię białej czekolady...




Podziel się linkiem:


Komentarze: