W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Masło miodowe z chilli

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Masło miodowe z chilli

Słodko-ostre masełko, doskonałe przede wszystkim na rozmaitych daniach z grilla (lub patelni grillowej). Ożywia nudną pierś kurczaka lub kawałek schabu.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 150 g (około 8)

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła
  • czerwona ostra papryczka chilli
  • łyżka miodu
  • łyżka sosu z chilli (gotowego)
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 gałązki melisy

Masło miodowe z chilli - Opis przyrządzania:

Masło wyjmujemy odpowiednio wcześniej z lodówki tak, by miało temperaturę pokojową.
Papryczkę myjemy, kroimy wzdłuż i usuwamy ogonek oraz pestki - jeśli lubimy silniejsze doznania, pestki zostawiamy. Papryczkę drobno siekamy.
Miękkie masło wkładamy do miski i ucieramy drewnianą łyżką lub mikserem na puszystą masę.
Do masła dodajemy papryczkę, a potem po trochu miód, sos chilli i sok z cytryny, cały czas ucierając.
Melisę myjemy, osuszamy, oskubujemy z listków, po czym listki drobno siekamy i dodajemy do masła. Mieszamy i doprawiamy solą do smaku.
Miskę z utartym masłem przykrywamy i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Kiedy masło zacznie zastygać, ale wciąż będzie plastyczne, zbieramy je w kulę i formujemy w wałek. Owijamy folią plastikową i wkładamy do lodówki na kilka godzin tak, żeby masło całkiem zastygło.
Masło kroimy w plasterki o dowolnej grubości.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Masło miodowe z chilli: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Masło miodowe z chilli przepisy:

  • Masło piniowo-bazyliowe z chilli
    Oryginalne i znakomite masło do grillowanego mięsa lub ryby. Ostatnio próbowałam je na kawałku krwistego rostbefu (zwanego przez Starsze Dziecko "soczystym mięskiem") z grilla i było doskonałe.
  • Pieczarki marynowane z chilli
    Znakomity sposób wykorzystania pieczarek - lekki, łatwy i przyjemny, nie wymaga gotowania jako takiego. Zamarynowane pieczarki podajemy jako element półmiska z antipasti misti lub jako lekką przystawkę przed śródziemnomorskim w charakterze obiadem. Dla tych, którzy nie mogą się już doczekać ulubionej letniej aktywności - takie pieczarki są znakomitym dodatkiem do rozmaitych mięs z grilla!
  • Salsa żurawinowa
    Typowe dla kuchni amerykańskiej łączenie składników i stylów: żurawiny z północy, limetki i czerwone chilli z południa, forma w ogóle meksykańska. Bardzo smaczny, bardzo zdrowy zimowy dodatek do chudego mięsa lub żółtych serów.
  • Szermula (chermoula)
    Kanoniczna marynata krajów Maghrebu, używana przede wszystkim do marynowania ryb i owoców morza. Możemy także marynować w niej białe mięso (kurczak z szermulą jest doskonały) lub użyć do przyprawienia gotowych już dań z grilla lub patelni. Patrz: *!*3926*!*
  • Krewetki w kremowym sosie
    Błyskawiczne danie z krewetek, możliwe do zrobienia nawet w obliczu nieoczekiwanych gości - tych miłych, rzecz jasna, nie będziemy przecież owocami morza karmić tych mniej sympatycznych... Do krewetek możemy ugotować ryż z odrobiną curry lub szafranu lub dać kawałek bagietki do wylizywania sosu.


Podziel się linkiem:




Komentarze: