W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Marmolada "Rześki poranek"

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przetwory

Marmolada "Rześki poranek"

Oryginalna marmolada o intensywnie pomarańczowym kolorze, przyprawiona cynamonem i zielem angielskim. Doskonała na grzankach.

Kraj pochodzenia: Kanada

Liczba porcji: 6 słoików 1/4 litrowych

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 5 pomarańczy
  • około 16 marchewek
  • jabłko
  • 2 laski cynamonu
  • ziele angielskie
  • 4 szklanki cukru
  • sok z 2 cytryn

Marmolada "Rześki poranek" - Opis przyrządzania:

Cienko obieramy skórkę (tylko pomarańczową część) z jednej pomarańczy. Kroimy skórkę w cieniutkie paski. Z obranej pomarańczy zdejmujemy białe albedo i usuwamy pestki. 4 kolejne pomarańcze obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Wszystkie 5 pomarańczy drobno siekamy. Na drobnej tarce ucieramy tyle obranych marchewek, żeby otrzymać 4 szklanki utartej masy. Ucieramy też jedno jabłko, ze skórką (ale bez gniazd nasiennych). Pomarańcze, skórkę pomarańczową, marchewkę i jabłko wkładamy do dużego, ciężkiego garnka. Dodajemy półtorej szklanki wody, laski cynamonu i pół łyżeczki całego ziela angielskiego. Zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy 15 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy cukier i sok cytrynowy. Mieszamy, aż cukier się rozpuści i gotujemy marmoladę, co jakiś czas mieszając, aż zgęstnieje - co najmniej pół godziny. Przekładamy wrzącą marmoladę do 6 wyparzonych słoików o pojemności 250 ml. Dobrze ugniatamy, żeby wypuścić bańki powietrza, zakręcamy wyparzonymi nakrętkami i odwracamy do góry nogami. Zostawiamy do wystygnięcia.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Marmolada "Rześki poranek": trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Marmolada "Rześki poranek" przepisy:

  • Marmolada grejpfrutowa
    Smaczna, lekko gorzkawa marmolada śniadaniowa. Świetna z ciepłymi croissantami lub z grzankami.
  • Marmolada z cebulki
    Ten konkretny przepis pochodzi akurat z Wysp, gdzie jada się marmoladę przede wszystkim do kiełbasek, ale Francuzi też mają swój confit d'oignon, podawany z kolei do foie gras. Tak, czy owak marmolada jest naprawdę bardzo smaczna, słodko-kwaśna i pasuje między innymi do smażonej wątróbki i rozmaitych pasztetów.
  • Jesienna marmolada z jabłek
    Szalenie prosta marmolada o wielorakim zastosowaniu - świetna na grzankach ze słodkiej bułki, dobra też jako nadzienie do kruchego ciasta lub pierożków. Jeśli ciepły *!*1843*!* podamy z łyżką zimnej marmolady, będziemy mieli oryginalny i natychmiastowy deser.
  • Zupa marchewkowa z pomarańczami
    Zupę z marchewek i pomarańczy możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno - jeśli jednak planujemy to drugie, zamiast masła używamy oliwy z oliwek.
  • Inna marmolada z cebuli
    Smaczna, ciemna marmolada, doskonała do dojrzałych żółtych serów lub tarty z kozim twarożkiem.




Podziel się linkiem:


Komentarze: