W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Mak wigilijny (lub nadzienie do makowca)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Mak wigilijny (lub nadzienie do makowca)

Tradycyjny deser wigilijny, przynajmniej u mnie w domu. Nie łamańce z makiem, nie kluski z tymże, ale sam mak, jakby wydłubany z makowca, uformowany w zgrabny kopczyk, z powbijanymi weń migdałami. Starsze Dziecko tak to lubi, że nawet nie trzeba go zaganiać do kręcenia maku przez maszynkę, sam przypomina, że już najwyższy czas!

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 6-10 lub na jeden duży makowiec

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 300g maku
  • 200g cukru pudru
  • 2-3 łyżki płynnego miodu
  • 2 czubate łyżki masła
  • cukier waniliowy
  • kilka łyżek słodkiej śmietanki (kremówki)
  • 2 szczodre łyżki koniaku lub brandy
  • trochę smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
  • garść rodzynków (lub rodzynek)

Mak wigilijny (lub nadzienie do makowca) - Opis przyrządzania:

Mak wsypujemy do sporej miski i zalewamy wrzątkiem tak, by woda sięgała dobrze ponad poziom maku. Przykrywamy i zostawiamy na noc do namoczenia.
Następnego dnia wykładamy mak na duże gęste sito i zostawiamy do ocieknięcia na kilka godzin.
Osączony mak przepuszczamy 2 razy przez maszynkę z najdrobniejszym sitkiem. Dodajemy cukier i miód (najpierw 2 łyżki, potem może nieco więcej) i dokładnie mieszamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Wkładamy mak i smażymy na niezbyt wielkim ogniu, cały czas mieszając (w przepisie mojej Mamusi napisane jest "pilnie mieszając").
Dodajemy cukier waniliowy, dolewamy śmietankę i koniak, dobrze mieszamy.
Na końcu dodajemy siekaną skórkę pomarańczową i rodzynki, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Jeżeli chcemy podać mak sam, jako wigilijny deser, wkładamy go do ładnej miski (najładniej wygląda w szklanej na nóżce), formujemy w kopczyk i ozdabiamy połówkami obranych migdałów, powbijanymi na sztorc. Jeśli chcemy uzyskać tradycyjne "łamańce z makiem", zamiast migdałów wbijamy w mak prostokątne kruche ciasteczka.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Mak wigilijny (lub nadzienie do makowca): można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

Wersja do druku


Podobne do Mak wigilijny (lub nadzienie do makowca) przepisy:

  • Mazurek kajmakowy na bogato
    Kajmaków jak mrówków - ta akurat polewa jest dość zwarta, o konsystencji kruchych krówek.
  • Tarta migdałowa z wiśniami
    Przepyszna tarta z masą migdałową i wiśniami - najłatwiej użyć wiśni mrożonych, dzięki czemu nie musimy czekać do lipca... Jeśli mamy wiśnie pasteryzowane (wypestkowane), to - przed położeniem na tarcie - osączamy je starannie z soku. To jest przepis dla moich znajomych i przyjaciółek, które mnie od dłuższego już czasu młotkują, że obiecałam wpisać i nie wpisuję. No to macie!
  • Pascha Dżemili
    Pacha, rodzaj sernika na zimno, przywędrowała do Polski z Rosji, gdzie jest tradycyjnym deserem wielkanocnym. Słodką masę serową ozdabia się tam skórką pomarańczową lub kandyzowaną anżeliką ułożoną w litery XB, będące skrótem od "Chrystus zmartwychwstał!". Czyż to nie piękny zwyczaj?
  • Deser z jabłek z migdałami
    Elegancki deser z jabłek i migdałów w miodowym sosie. Doskonały na mroźny wieczór, z małym kieliszeczkiem Calvadosu...
  • Wołowina z grzybami, wersja katalońska
    Od dwu dni mamy jesień, a z grzybami ciągle jeszcze słabo - wszystko przez te letnie susze i upały. Myślę jednak, że polskie lasy zdążą przed zimą wyprodukować tyle prawdziwków, podgrzybków i maślaków, żeby dało się przyrządzić ten kataloński z pochodzenia gulasz, idealny skądinąd na chłodne polskie jesienne wieczory...


Podziel się linkiem:




Komentarze: