W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Luksusowy sos chrzanowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Luksusowy sos chrzanowy

Ciepły sos na bazie żółtek ubijanych na parze... Doskonały do białej ryby gotowanej na parze (rolki z soli i wędzonego łososia na przykład) lub mięsa z rosołu. Niezły też z jajkami w koszulkach, choć wtedy nasz lekarz może mieć pretensje o cholesterol...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • korzeń świeżego chrzanu
  • sok z cytryny
  • mały pęczek szczypiorku
  • 6 żółtek
  • 125 ml (pół szklanki) białego wytrawnego wina
  • 100 g jogurtu (pełnotłustego)

Luksusowy sos chrzanowy - Opis przyrządzania:

Chrzan obieramy ze skórki, myjemy i ścieramy na drobnej tarce, uważając na oczy. Utarty chrzan skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ciemniał.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno kroimy.
Żółtka, wino, łyżkę soku z cytryny, szczyptę soli i szczyptę cukru mieszamy w żaroodpornej misce. Stawiamy miskę na garnku z niedużą ilością wrzącej wody i ubijamy żółtka na parze, najlepiej mikserem. Sos powinien zwiększyć swoją objętość, zgęstnieć i się spienić. Trzeba pilnować, żeby woda lekko tylko mrugała, a nie wrzała.
Dobrze ubity sos delikatnie mieszamy z chrzanem - nie całym od razu, jedni wolą mocniejszy, inni słabszy - szczypiorkiem i jogurtem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny i od razu podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować Luksusowy sos chrzanowy: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Luksusowy sos chrzanowy przepisy:

  • Zimny sos chrzanowo-orzechowy
    Szalenie elegancki i oryginalny sos, podany legendarnemu Escoffierowi na przełomie wieku (XIX z XX, oczywiście) i przez niego spopularyzowany. Wówczas podano go do gotowanej ryby, ale w XXI wieku doskonale nada się i do zimnych mięs.
  • Sos chrzanowy z jajkiem
    Jeszcze jeden sos chrzanowy w naszym portalu - na co dzień i od święta; na Wigilię, Boże Narodzenie i Nowy Rok. Na Wielkanoc też.
  • Okoń morski po alzacku
    Bardzo fajny sposób na doskonałą rybę, jaką jest okoń morski. Fakt, tylko dla wielbicieli kminku, no ale tacy także są na świecie - a kminek doskonale pasuje do alzackiego sera Munster, który jest istotnym składnikiem sosu. Ja bardzo lubię kminek.
  • Oszukany sos holenderski
    Bardzo długo szukałam tego przepisu - zrobiłam kiedyś ten sos, był pyszny i prościutki, ale zginął mi przepis... Teraz zaś znalazłam go w ostatniej, kontrowersyjnej książce Delii Smith "How to cheat at cooking".
  • Sałatka wiosenna z pieczarek
    W moich "czwartkowych warzywkach" były tak piękne pieczarki, że grzechem byłoby je smażyć, czy gotować. Zrobiłam więc tę prościutką, wiosenną sałatkę z jogurtowym sosem, żeby jakoś uczcić słońce i temperaturę powyżej 15 stopni...


Podziel się linkiem:




Komentarze: