W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Lekki mus cytrynowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Lekki mus cytrynowy

Miękki i delikatny krem o wyraźnym smaku cytryny. Dobry deser po sycącym obiedzie. Możemy podać do niego miskę miękkich owoców - malin, jagód, jeżyn, truskawek...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 cytryny
  • 300 ml zimnej kremowej Å›mietanki
  • 60 g drobnego cukru
  • 2 biaÅ‚ka

Lekki mus cytrynowy - Opis przyrzÄ…dzania:

Cytryny szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Z jednej cytryny ścieramy skórkę na drobnej tarce i wyciskamy sok. Z drugiej ścinamy skórkę w cieniutkich paskach, specjalnym nożykiem do cytrusów. Do miski wlewamy śmietankę, dodajemy drobno startą skórkę i cukier. Ubijamy ręcznym mikserem, aż krem zacznie gęstnieć. Dodajemy sok z cytryny i ubijamy dalej, aż krem będzie gęsty, ale jeszcze nie całkiem sztywny. Białka ubijamy ze szczyptą soli na miękką pianę. Delikatnie, lecz starannie, mieszamy pianę z kremem i przelewamy do miseczek. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem ozdabiamy każdą porcję kilkoma paskami skórki cytrynowej.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Lekki mus cytrynowy: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Lekki mus cytrynowy przepisy:

  • Krem cytrynowy
    Mocno cytrynowy krem o lekkiej konsystencji, znakomity na zakończenie obfitego obiadu lub kolacji. Wytwornym gościom podajemy krem w indywidualnych porcjach, rodzinie - raczej w salaterce, z dodatkiem cytrynowego confit lub pasty cytrynowej.
  • Subtelny deser z twarożku z owocowym sosem
    Subtelny, piankowy deser z twarożku homogenizowanego z różowym sosem z rabarbaru i truskawek. Kwintesencja wiosny. Doskonały deser na Wielkanoc.
  • Ananasowe tiramisu (prawie)
    Bardzo sobie cenię świeży ananas - trzeba tylko uważać, żeby dobrze dojrzał, bo od niedojrzałego strasznie cierpnie język. Ten deser to niezupełnie tiramisu, bo brak w nim kawy i biszkoptów, ale krem jest taki sam. Po prostu lżejsze wcielenie.
  • Ciasto marchewkowo-migdaÅ‚owe
    Kolejna wersja popularnego szwajcarskiego ciasta, uszlachetnionego tym razem odrobiną brandy. Podajemy z bitą śmietaną.
  • Parfait z suszonych Å›liwek z sezamem
    Zimowe w charakterze lody mogą zagrać jako oryginalny świąteczny deser. Parfait podajemy w eleganckich plastrach, w towarzystwie bitej śmietany, śliwek w czerwonym winie lub sałatki z zimowych owoców.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze:

Natalia Korcelli, 2015-10-27 8:07:09
Kamila, szczerze mówiąc - wszystkie przepisy tutaj są moje... Przepis na krem cytrynowy (ten drugi) jest moim ulubionym, bo bardzo lubię intensywny smak cytryny, ale może daj po prostu czegoś mniej, jeśli jest za agresywny w smaku. Też przyszło mi do głowy, że żelatyna musi być, bo oblewanie czegokolwiek czekoladą jest "tricky". A musisz mieć regularną babeczkę? Bo może zrobić to w formie deseru... Oczywiście, że dawaj znać, jak idzie! Pozdrawiam
Moja ocena: 5

Kamila, 2015-10-26 23:58:01
Hej! Jeszcze sie nie udalo, poniewaz delikatna konsystencja nie pozwolila na zrobienie babeczki, ale pracuje nad tym! :-) Poniewaz wczoraj- tak jak podejrzewalam- wszystko zniknelo w mgnieniu oka to dzisiaj przygotowalam kolejna porcje tyle, ze z dodatkiem 2 listkow zelatyny rozpuszczonych w 4 lyzkach wody ale to okazalo sie w dalszym ciagu zbyt malo sztywne , nastepnym razem dodam na pewno nie mniej niz 4 listki, moze nawet 5 i dam Ci znac jesli chcesz. Probowalam tez dzisiaj przepisu na krem cytrynowy tez z pieceofcake - jego konsystencja jest ok na babeczke ale jest zbyt agresywny w smaku a ponadto bardzo czaschlonny, wiec poprobuje jeszcze z Twoim przepisem. Pozdrawiam
Moja ocena: 5

Natalia Korcelli, 2015-10-25 17:19:26
Dzięki za dobre słowa! Napisz, czy dało się oblać tą czekoladą :)
Moja ocena: 5

Kamila, 2015-10-25 0:03:50
WOW! dzieki wielke za ten przepis! Bylam we Wloszech i zobaczylam ciasteczko; sliczna bombka o nazwie La delizia a limone polana biala czekolada- zanim skosztowalam wyobraznia podpowiedziala mi, ze pod krucha warstwa czekolady znajde leciutka cytrynowa pianke. Jakiez bylo moje rozczarowanie kiedy zamiast niej znalazlam ciasto przelozone tlustym kremem! od tamtej chwili niespelnione cukiernicze marzenie nie opuszcza mnie na krok. Teraz ! dzieki temu przepisowi zblizam sie do jego realizacji! Deser juz chlodzi sie w lodowce, jeszcze nie wiem czy bedzie na tyle sztywny , zeby po odwroceniu utrzynac forme babeczki ale miska wylizana i zapewniam, ze smak jest PIERWSZA!!! KLASA , zaluje, ze nie zrobilam z podwojnej porcji bo juz teraz wiem , ze zniknie w mgnieniu oka. Dziekuje autorowi oraz osobie ktora przepis opublikowala!!!
Moja ocena: 5