W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kuskus ziołowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Kuskus ziołowy

Dekoracyjny i błyskawiczny dodatek do białego mięsa, ryby lub krewetek.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 250 g (ćwierć kilo) kuskusu
  • oliwa z oliwek
  • pęczek świeżej bazylii
  • 3 gałązki świeżej mięty
  • mały ząbek czosnku

Kuskus ziołowy - Opis przyrządzania:

Kuskus wsypujemy do miski i dolewamy łyżkę oliwy. Solimy i rozcieramy chwilę drewnianą łyżką. Zalewamy wrzącą wodą - tyle, by sięgała centymetr ponad powierzchnię kuskusu. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut. W tym czasie myjemy bazylię i miętę, osuszamy i oskubujemy listki. Czosnek obieramy. Zioła i czosnek miksujemy w malakserze, dodając 2 łyżki oliwy i szczyptę soli. 4 miseczki smarujemy lekko oliwą. Sos ziołowy mieszamy z kuskusem i ugniatamy w miseczkach, po czym odwracamy na talerze.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Kuskus ziołowy: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Kuskus ziołowy przepisy:

  • Majonez czosnkowo-ziołowy
    Smaczny, delikatnie czosnkowy majonez, doskonały do białej gotowanej ryby z jajkami na twardo (i pomidorkiem).
  • Kuskus z migdałami i orzeszkami piniowymi
    Ostro przyprawiony harissą kuskus, doskonały do rozmaitych tażinów. Przypieczone na rumiano migdały i orzeszki piniowe dodają charakteru.
  • Sos ziołowy z anchois
    Mocny w smaku winegret, znakomicie komponuje się z twardszymi odmianami sałaty - endywią lub radicchio. Do takiej sałaty dodajemy jeszcze ćwiartki jajek na twardo i trochę posiekanego selera naciowego. Dla koneserów.
  • Chłodnik ziołowy
    Zupo-sałatka, bardzo odświeżająca i niemal całkowicie pozbawiona kalorii.
  • Ziołowy kurczak pieczony
    Bardzo nietypowy przepis, jeszcze go nie próbowałam, przyznaję. Jeśli zatem ktoś będzie miał akurat ochotę na eksperymenty, niech da później znać.




Podziel się linkiem:


Komentarze: