W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kruche ciasto pełnoziarniste

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Kruche ciasto pełnoziarniste

Pełne charakteru, dość sztywne w konsystencji, ciasto do wszelkich słonych tart i babeczek.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: na 1 tartę

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 250 g (ćwierć kilo) mąki z pełnego przemiału
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g zimnego masła
  • jajko
  • 100 ml zimnej śmietanki

Kruche ciasto pełnoziarniste - Opis przyrządzania:

Do malaksera wsypujemy mąkę, proszek i dużą szczyptę soli.
Masło kroimy w małe kawałki i dodajemy do mąki, po czym miksujemy, aż masło będzie posiekane i wymiesza się z mąką, a wszystko będzie przypominało grubo tartą bułkę.
Dodajemy jajko i śmietankę i miksujemy w trybie pulsowania, aż z ciasta zacznie się tworzyć kula. Jeśli ciasto jest za suche, dolewamy łyżkę-dwie bardzo zimnej wody.
Zagniecione, gładkie ciasto toczymy w kształt kuli, spłaszczamy ręką i zawijamy w kawałek folii plastikowej. Wstawiamy do lodówki na jakieś 1/2 godziny, po czym używamy zgodnie z konkretnym przepisem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Kruche ciasto pełnoziarniste: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Kruche ciasto pełnoziarniste przepisy:

  • Lane kluski
    "Dziecinny" dodatek do wszystkich czystych zup: rosołów, pomidorowej, koperkowej...
  • Kruche ciasto z parmezanem
    Smaczne i łatwe ciasto do słonych tart.
  • Ciasteczka cytrynowe z kardamonem
    Boże Narodzenie już na horyzoncie, czas odkurzyć kolekcję przepisów na ciasteczka. Może nadadzą się te - z cytryną i odrobiną kardamonu, złote i kruchutkie od polenty...
  • Ciasto migdałowe do tarty
    Ucierane kruche ciasto do wszelakich słodkich tart. Migdały nie tylko poprawiają smak, ale i konsystencję.
  • Kruche owsiane ciasteczka Kruche owsiane ciasteczka
    Niesłychanie proste ciasteczka - w miarę sprawne dzieci są w stanie zrobić je zupełnie same. Gorzej potem ze sprzątaniem, ale to już zupełnie inna sprawa...


Podziel się linkiem:




Komentarze: