W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Krewetki z pieprzem syczuańskim

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z ryb

Krewetki z pieprzem syczuańskim

Bardziej aromatyczny, niż ostry, pieprz syczuański nadaje krewetkom charakterystyczny, egzotyczny smak. Najlepiej podać takie krewetki na dużym talerzu, z masą serwetek do wycierania rąk.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 800 g dużych krewetek
  • kawałek imbiru o długości 5 cm
  • duży ząbek czosnku
  • olej z orzeszków ziemnych
  • łyżeczka pieprzu syczuańskiego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki grubej soli morskiej

Krewetki z pieprzem syczuańskim - Opis przyrządzania:

Krewetki rozmrażamy, płuczemy na sicie i osuszamy - nie obieramy ze skorupek.
Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce.
Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure.
W woku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Wrzucamy imbir z czosnkiem i smażymy chwilę, nie dopuszczając jednak do zarumienienia. Porcjami wrzucamy krewetki i smażymy po kilka minut, mieszając, aż zrobią się różowe i stracą przezroczystość.
W tak zwanym międzyczasie rozgniatamy w moździerzu pieprz i mieszamy go z cukrem i solą.
Usmażone krewetki posypujemy mieszanką i podajemy na dużym, ogrzanym talerzu.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Krewetki z pieprzem syczuańskim: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Krewetki z pieprzem syczuańskim przepisy:

  • Curry z krewetek
    Bezpretensjonalna i błyskawiczna wersja krewetkowego curry. Podajemy z ryżem.
  • Cejlońskie curry z krewetek
    Curry tak zwane suche, czyli z małą ilością sosu. Stopień przyostrzenia pozostawiam Drogim Czytelnikom do własnego uznania, ja tam lubię dużo cayenne... A w ogóle przepis jest na prośbę niejakiego Michała P.
  • Krewetki z dynią w kremowym (od musztardy) sosie
    Bardzo podzielne danie dla gości, kolorowe i aromatyczne. Podajemy z miską ryżu, choć ja szczególnie sobie cenię w tym kontekście indyjskie pieczywo - chappati, poppadums, rotis... Nie wiem, czy to będzie ortodoksyjnie, ale pasuje mi tu miska z raitą i jakieś ostre pikle z mango.
  • Krewetki w kremowym sosie
    Błyskawiczne danie z krewetek, możliwe do zrobienia nawet w obliczu nieoczekiwanych gości - tych miłych, rzecz jasna, nie będziemy przecież owocami morza karmić tych mniej sympatycznych... Do krewetek możemy ugotować ryż z odrobiną curry lub szafranu lub dać kawałek bagietki do wylizywania sosu.
  • Krewetki cytrynowo-imbirowe
    Krewetki nabite na wykałaczki bardzo często podawane są na przyjęciach koktajlowych - zazwyczaj wszyscy je lubią, a i rozmiar przeciętnej krewetki jest akurat na jeden kęs.


Podziel się linkiem:




Komentarze: