W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Krewetki z mostarda di frutta

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z ryb

Krewetki z mostarda di frutta

Bardzo fajne krewetki, zupełnie nietypowe, ze słodko-ostrą mostardą (patrz Słownik) i śmietanką. Danie jemy palcami, trzeba by więc podać dużo serwetek, a jeśli goście odpowiednio wytworni, to nawet miseczki z wodą i plasterkiem cytryny. Dobrym dodatkiem będzie ryż (najlepiej mieszanka białego i ciemnego) lub świeżo upieczona focaccia.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg dużych krewetek tygrysich w pancerzach i z główkami
  • mały ząbek czosnku
  • 4 listki świeżej szałwii
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki mostarda di frutta z mieszanych owoców
  • 100 ml kremowej śmietanki

Krewetki z mostarda di frutta - Opis przyrządzania:

Krewetki rozmrażamy, jeśli były mrożone (rzecz jasna), płuczemy na sicie i osuszamy. Ostrym nożykiem nacinamy przez skorupkę grzbiet każdej krewetki i usuwamy czarną "żyłkę'.
Czosnek rozgniatamy ciężkim nożem (nie obierając).
Na bardzo dużej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy czosnek i szałwię i smażymy chwilę, aż czosnek zacznie się rumienić. Wyławiamy jedno i drugie, czosnek wyrzucamy, a szałwię siekamy.
Teraz na patelnię wkładamy krewetki i smażymy kilka minut, aż zrobią się różowe i stracą swą przezroczystość. W tym czasie kroimy owoce z mostarda di frutta w kostkę. Dodajemy do krewetek, razem z syropem, i podgrzewamy 2-3 minuty na małym ogniu. Dolewamy śmietankę i gotujemy jeszcze chwilę, aż powstanie gładki sos. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Oprószamy posiekaną szałwią i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Krewetki z mostarda di frutta: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Krewetki z mostarda di frutta przepisy:

  • Mostarda di frutta Mostarda di frutta
  • Krewetki w sosie szafranowym
    Bardzo szybkie danie w hiszpańskim stylu - krewetki duszone w białym winie, z czosnkiem, szafranem i nasionami kopru włoskiego. W zależności od pogody i nastroju możemy je podać na ciepło lub zimno - w pierwszym przypadku podprawiamy sos niedużą ilością gęstej śmietany.
  • Curry z krewetek
    Bezpretensjonalna i błyskawiczna wersja krewetkowego curry. Podajemy z ryżem.
  • Krewetki z dynią w kremowym (od musztardy) sosie
    Bardzo podzielne danie dla gości, kolorowe i aromatyczne. Podajemy z miską ryżu, choć ja szczególnie sobie cenię w tym kontekście indyjskie pieczywo - chappati, poppadums, rotis... Nie wiem, czy to będzie ortodoksyjnie, ale pasuje mi tu miska z raitą i jakieś ostre pikle z mango.
  • Krewetki z grzybami shiitake
    Oryginalne i bardzo dobre danie typu "ziemia i morze". Świeże grzyby shiitake mają dość charakteru, by sprostać krewetkom, a odrobina szafranu w sosie dodaje elegancji.


Podziel się linkiem:




Komentarze: