W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Krewetki na sałacie z sosem szczawiowym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Krewetki na sałacie z sosem szczawiowym

Letnia przystawka w przyjemnej różowo-zielonej tonacji. Odmiany szczawiu różnią się między sobą kwaśnością, trzeba więc uważać, żeby sos nie był za kwaśny!

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g dużych obranych krewetek (surowych)
  • szklanka (250 ml) białego wytrawnego wina
  • łyżka ziaren czarnego pieprzu
  • łyżka ziaren kolendry
  • 5 gałązek świeżego tymianku
  • 100 g świeżego szczawiu
  • 100 g majonezu
  • 100 g gęstego jogurtu
  • limetka
  • 2 główki sałaty
  • oliwa z oliwek

Krewetki na sałacie z sosem szczawiowym - Opis przyrządzania:

Krewetki rozmrażamy, jeśli były mrożone, płuczemy i ostrym nożykiem usuwamy czarną "żyłkę" biegnącą wzdłuż grzbietu.
Do garnka wlewamy wino i szklankę wody, dodajemy pieprz, kolendrę i tymianek. Zagotowujemy, wrzucamy krewetki i gotujemy kilka minut, aż będą różowe i stracą przezroczystość (jakieś 5-7 minut). Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Szczaw płuczemy, osuszamy i siekamy. Miksujemy z majonezem i jogurtem na jednolity, jasnozielony sos.
Limetkę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Do sosu dodajemy całą skórkę i trochę soku - do smaku i w zależności od tego, jak kwaśny był szczaw. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. ewentualnie też szczyptą cukru.
Sałatę obieramy tak, żeby zostały tylko jasnozielone serca. dzielimy je na listki, starannie płuczemy i osuszamy, po czym rozkładamy na 4 talerzach lub jednym dużym półmisku.
Z reszty soku z limetki i 3 łyżek oliwy ukręcamy sos, dodając sól, pieprz i cukier do smaku. Sosem skrapiamy sałatę.
Na sałacie rozkładamy krewetki, polewamy sosem szczawiowym i podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Krewetki na sałacie z sosem szczawiowym: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Krewetki na sałacie z sosem szczawiowym przepisy:

  • Łosoś w sosie szczawiowym
    Kwaskowaty sos szczawiowy doskonale komponuje się z łososiem - zarówno w sensie smaku, jak i estetyki. Podajemy z małymi gotowanymi kartofelkami i sałatką z ogórka.
  • Jajka w sosie szczawiowym
    Staroświeckie, francuskie, wiosenne danie z jajek w sosie szczawiowo-maślano-śmietanowym.
  • Zupa szczawiowa klasyczna i polska
    Jedna z moich najulubieńszych zup - nie rozumiem doprawdy, dlaczego dopiero teraz ją wpisuję - ot, skleroza... Ale to jedna z Czytelniczek mi o niej przypomniała - pani Barbara z Francji. Dziękuję i serdecznie polecam, tylko w Belgii szczaw jest mniej kwaśny, niż w Polsce - może we Francji też? Trzeba więc samemu sobie wyważyć kwaśny smak zupy.
  • Sałata z grzankami z kozim serem
    Naładowana witaminami i mikroelementami, kolorowa sałata z ciepłymi grzankami z kozim serem, owocami i maślankowym sosem - bardzo smaczna, lekka kolacja lub - w mniejszych porcjach - przystawka przed grillem (wówczas grzanki najlepiej byłoby zrobić na ruszcie).
  • Zielona zupa jarzynowa
    Sympatyczna, lekko kwaskowata od szczawiu, zielona zupka - wielka pociecha w ciemne, zimne, mokre dni. Podajemy z grzaneczkami.


Podziel się linkiem:




Komentarze: