W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Krem z szalotek z kuleczkami z ricotty

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Krem z szalotek z kuleczkami z ricotty

Jeden z tych przepisów, które pokazują, jak małym kosztem i wysiłkiem można przyrządzić coś eleganckiego - konkretnie niedużą zupkę typu krem, ozdobioną kuleczkami z twarożku i orzeszków pistacjowych.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 250 g (1/4 kg) szalotek
  • 2 łyżki masła
  • 400 ml dobrego rosołu z kurczaka
  • 3 łyżki jasnych rodzynek (lub rodzynków)
  • 2 łyżki wyłuskanych orzeszków pistacjowych
  • 100 g sera ricotta

Krem z szalotek z kuleczkami z ricotty - Opis przyrządzania:

Szalotki obieramy i drobno siekamy.
W rondlu roztapiamy masło, wrzucamy szalotki i smażymy-dusimy na małym ogniu przez kwadrans. Co jakiś czas mieszamy i pilnujemy, żeby się nie zaczęły rumienić.
Wlewamy rosół i dodajemy rodzynki. Zwiększamy ogień i doprowadzamy zupę do wrzenia, po czym ogień znów zmniejszamy, rondel przykrywamy i gotujemy zupę przez pół godziny.
W tak zwanym międzyczasie siekamy drobniutko orzeszki pistacjowe.
Ricottę solimy i (pardon) pieprzymy do smaku, starannie mieszamy, rozcierając, po czym toczymy z niej 4 niewielkie kulki i obtaczamy w orzeszkach pistacjowych. Wstawiamy do lodówki do momentu podania.
Zupę przelewamy do blendera i miksujemy na idealnie gładką masę. Jeśli ktoś ma czas i chęć, może jeszcze zupę przetrzeć przez gęste sitko.
Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem i podgrzewamy niemal do wrzenia.
Nalewamy gorącą zupę do ładnych miseczek, na wierzch każdej porcji kładziemy kulkę z ricotty i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Krem z szalotek z kuleczkami z ricotty: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Krem z szalotek z kuleczkami z ricotty przepisy:

  • Omlet z ricottą nr 2
    Włoska wariacja na temat francuskiej klasyki. Bardzo wiosenne, optymistyczne danie. Świetnie nadaje się na brunch - mój ulubiony posiłek.
  • Ananas z kardamonem i wodą różaną
    Elegancki owocowy deser z kuchni indyjskiej. Świetnie nadaje się na danie "gościowe", bo trzeba go zrobić wcześniej (musi trochę postać w lodówce), a jego świeży smak pozwala odetchnąć po cięższych daniach.
  • Mus z wątróbki z orzechami
    Łagodny pasztet z kurzych wątróbek z dodatkiem przypieczonych różnych orzeszków. Bardzo ładna i elegancka przystawka na kolację - do pasztetu podajemy grzanki melba.
  • Niemiecka zupa koperkowa
    To jest zupa z gatunku "dopieszczających żołądek" - ciepła, gęsta, kremowa, gładka... Doskonały początek niedzielnego obiadu.
  • Pasztet z wątróbek i szalotek
    Delikatny i smaczny kremowy pasztet do smarowania kawałków ciepłych grzanek. Dobra "gościowa" przystawka.


Podziel się linkiem:




Komentarze: