W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Krem z selera z tymiankiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Krem z selera z tymiankiem

Seler korzeniowy to moje ulubione zimowe warzywo - nieatrakcyjne z wyglądu, a pełne smaku. Niestety zazwyczaj kończy w garnku z rosołem, jako element niezbędnej w tym kontekście włoszczyzny. A szkoda, bo niewiele trzeba, żeby zagrał główną rolę - o, jak w tej zupie, na przykład!

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • seler korzeniowy średniej wielkości
  • 2 mączyste ziemniaki (razem jakieś ćwierć kilo)
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1/2 cytryny
  • 200 ml kremowej śmietanki
  • garść orzeszków piniowych
  • małe grzaneczki do podania

Krem z selera z tymiankiem - Opis przyrządzania:

Seler myjemy, obieramy starannie i kroimy w średniej wielkości kostkę - jeśli wnętrze selera jest włókniste, to je usuwamy.
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w taką samą kostkę, jak seler.
Oba warzywa wkładamy do garnka i zalewamy 2 litrami zimnej, osolonej wody. Dodajemy jedną gałązkę tymianku. Stawiamy garnek na ogniu, doprowadzamy zawartość do wrzenia, po czym gotujemy przez 1/2 godziny, aż warzywa będą zupełnie miękkie.
Wyławiamy seler i ziemniaki z garnka, ale wody od gotowania nie wylewamy.
Przekładamy warzywa do blendera i miksujemy, dolewając 600 ml (trochę ponad 2 szklanki) wody od gotowania (resztę wylewamy), na możliwie gładką masę.
Przelewamy piure do garnka (jeśli komuś bardzo się chce, może przetrzeć zupę przez sitko...) i dodajemy sok z połowy cytryny oraz śmietankę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy starannie i podgrzewamy na małym ogniu przez 10 minut.
W tak zwanym międzyczasie wsypujemy orzeszki piniowe na suchą patelnię i prażymy na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż ładnie się zrumienią. Odstawiamy do wystygnięcia, po czym siekamy ciężkim nożem.
Z drugiej gałązki tymianku oskubujemy listki.
Nalewamy zupę do 4 ogrzanych talerzy, posypujemy orzeszkami piniowymi i tymiankiem i natychmiast podajemy, z obowiązkowym dodatkiem grzaneczek.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Krem z selera z tymiankiem: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Krem z selera z tymiankiem przepisy:

  • Włoska bieda-zupka
    Powstała ponoć w trudnych kulinarnie latach II wojny światowej - bieda-zupka bez mięsa, z samych warzyw (jakoś zawsze w pięknej Italii dostępnych). Bardzo smaczna i pożywna.
  • Krem z ziemniaków z orzechami
  • Chowder z wędzonym dorszem
    Gęsta i treściwa zupa, która może stanowić cały posiłek, jeśli podamy ją ze świeżym żytnim chlebem lub czosnkową bagietką. Potem jakiś lekki deser i wszyscy będą najedzeni (czytaj: zadowoleni).
  • Zupa-krem z białą rybą
    Łagodna zupa z białej ryby i warzyw - znana jest właściwie w każdym kraju i trudno orzec, skąd pochodzi. Prosta i bezpretensjonalna, zyska na oryginalności, jeśli podamy ją z grzankami posmarowanymi tapenade lub z łyżką pomidorowej salsy, włożoną do talerza tuż przed podaniem.
  • Zielona zupa jarzynowa
    Sympatyczna, lekko kwaskowata od szczawiu, zielona zupka - wielka pociecha w ciemne, zimne, mokre dni. Podajemy z grzaneczkami.


Podziel się linkiem:




Komentarze: