W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Krem z pieczarek

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Krem z pieczarek

Krem z pieczarek

Delikatna zupa pieczarkowa, najlepsza na ciepło - nie gorąco-wrząco, nie letnio, nie zimno, tylko właśnie na ciepło. Możemy do niej zrobić kilka grzanek z serem lub Grzanki parmezanowe.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (pół kilo) ładnych pieczarek
  • 2 czubate łyżki masła
  • szklanka (250 ml) kremowej śmietanki
  • surowe żółtko
  • sok z cytryny (do smaku)
  • kilka gałązek natki lub świeżej kolendry

Krem z pieczarek - Opis przyrządzania:

Pieczarki szybko płuczemy w zimnej wodzie i starannie osuszamy. Usuwamy ogonki. Odkładamy 10 małych pieczarek, zaś resztę drobno siekamy.
W sporym rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekane pieczarki, solimy i smażymy na średnim ogniu, często mieszając, przez 5 minut. Wlewamy szklankę (250 ml) wody, zagotowujemy i gotujemy zupę - nadal na średnim ogniu - przez 10 minut.
W tym czasie obieramy odłożone pieczarki ze skórki, po czym kroimy je w cienkie plasterki.
Ugotowane pieczarki przekładamy do blendera i miksujemy na gładkie piure. Wlewamy z powrotem do garnka, dodajemy śmietankę i zagotowujemy. W miseczce roztrzepujemy żółtko, dodając łyżkę zupy. Zdejmujemy garnek z ognia, mieszamy zupę z żółtkiem i doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Kiedy zupa przestygnie, nalewamy ją do talerzy lub miseczek, na wierzch kładziemy plasterki surowych pieczarek i listki natki lub kolendry.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Krem z pieczarek: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Krem z pieczarek przepisy:

  • Curry z grzybów z jajkiem w koszulce
    Szybkie, bezproblemowe, bezpretensjonalne danie obiadowe. Płynne żółtko z jajka w koszulce rozlewa się pysznie w sosie curry. Podajemy z ryżem basmati.
  • Flan grzybowy z ziołami
    Nowe podejście do (zmęczonego już nieco) omletu z pieczarkami.
  • Pieczarki z kolendrą
    Klasyczny grecki przepis na grzyby w delikatnej zalewie. Podajemy jako część półmiska z mezze.
  • Matelote z soli z cydrem
    Matelote to klasyczna francuska potrawa z ryby słodkowodnej duszonej w białym lub czerwonym winie. W Normandii jednakże zamiast wina używa się cydru, zaś ryba jest morska. Efekt - znakomity, zwłaszcza, że duszoną w pysznym sosie solę dekorujemy gotowanymi świeżymi mulami.
  • Tagliatetelle z pieczarkami Tagliatetelle z pieczarkami
    Treściwy makaron z kremowym pieczarkowym sosem. Przepis na szybką kolację - przygotowanie sosu trwa tyle, ile gotowanie makaronu.


Podziel się linkiem:




Komentarze: