W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Krążki cebuli w cieście

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Przystawka

Krążki cebuli w cieście

Krążki cebuli w cieście

Klasyczna amerykańska zagrycha do piwa lub drinków. Podajemy gorące, prosto z frytownicy lub patelni, do tego miseczka keczupu albo słodkiego sosu chilli (ja to wolę) i masa serwetek do wycierania palców.

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 duże cebule
  • 2 szklanki maÅ›lanki
  • 100 g zwykÅ‚ej mÄ…ki
  • 2 żółtka
  • 1 biaÅ‚ko
  • olej z orzeszków ziemnych
  • 150 ml mleka

Krążki cebuli w cieście - Opis przyrządzania:

Cebulę obieramy z łusek i kroimy w krążki o grubości mniej więcej 1 cm. Krążki cebuli wkładamy do miski i zalewamy maślanką. Odstawiamy na pół godziny. Robimy ciasto: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i robimy w środku dołek. Do dołka wbijamy żółtka i wlewamy łyżkę oleju z orzeszków ziemnych. Mieszamy na gładkie ciasto, dolewając mleko. Odstawiamy na pół godziny. Rozgrzewamy olej we frytownicy do 190 stopni. Jedno białko ubijamy na sztywno i delikatnie, acz stanowczo, mieszamy z ciastem. Cebulę odsączamy z maślanki i osuszamy. Zanurzamy krążki cebuli w cieście i smażymy, po kilka na raz, na ciemnozłoty kolor (3-4 minuty). Osączamy cebulę z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym i podajemy od razu.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Krążki cebuli w cieście: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Krążki cebuli w cieście przepisy:

  • Cebula w cieÅ›cie
    Inna wersja smażonej cebuli, tym razem z mąką kukurydzianą. Może nie jest to najzdrowszy sposób spożywania witamin, ale w końcu życie samo w sobie też nie jest zbyt zdrowe.
  • Prawdziwe belgijskie frytki Prawdziwe belgijskie frytki
    Właśnie tak się robi najlepsze frytki pod słońcem!
  • Pomidory smażone w cieÅ›cie
    Wprawdzie przepis jest amerykański, ale u mnie w domu, nie mającym z Ameryką nic wspólnego, takie pomidory smażyła mama na jesienny obiad lub kolację. Kwaśna śmietana topi się na gorących placuszkach i razem z sokiem z pomidorów tworzy pyszny sosik.
  • Blinki z grochu wÅ‚oskiego z kaczkÄ…
    Oryginalna, inspirowana włoskimi i francuskimi plackami z cieciorki, przystawka, doskonale nadająca się na rozpoczęcie eleganckiego obiadu z menu śródziemnomorskim.
  • Tempura z ziemniaków
    Sympatyczna (choć niezbyt odchudzająca) pogryzka - czy to na przyjęcie, czy na posiedzenie przed telewizorem, czy jako przystawka przed czymś konkretniejszym z grilla. Do tego jakiś sos do maczania - np. *!*3304*!* lub *!*2596*!*.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: