W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kotleciki z kurczaka (mielone) z jabłkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Kotleciki z kurczaka (mielone) z jabłkami

Szalenie proste, a bardzo smaczne kotleciki (takie w rodzaju hamburgerów) na bezpretensjonalny i błyskawiczny obiad. Mam wielką słabość do takich kotlecików, bo pasuje do nich właściwie każdy jarzynowy dodatek - do tych jabłkowych podałabym albo piure z ziemniaków albo małe kładzione kluseczki, albo - jeszcze lepiej! - kuskus z oliwą i siekanymi świeżymi ziołami. A jeśli chodzi o surówki czy jarzynki, to hulaj dusza, piekła nie ma!

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • spore kwaśne jabłko
  • cebula średniej wielkości
  • 3 łyżki masła
  • 500 g (1/2 kg) mielonego kurczaka
  • majeranek i słodka mielona papryka do smaku (powiedzmy po łyżeczce do herbaty)

Kotleciki z kurczaka (mielone) z jabłkami - Opis przyrządzania:

Jabłko myjemy, kroimy w ćwiartki. Obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w drobną kostkę.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Teflonową patelnię stawiamy na średnim ogniu. Kiedy będzie gorąca, wkładamy łyżkę masła - kiedy zacznie przyjemnie skwierczeć, wrzucamy cebulę i smażymy, co jakiś czas mieszając, aż zrobi się przezroczysta i zacznie się rumienić.
Mięso wkładamy do miski, porządnie solimy (choć bez przesady) i doprawiamy majerankiem i słodką papryką.
Dodajemy jabłko i usmażoną cebulę (patelni nie zmywamy jeszcze, przyda się do smażenia kotlecików), starannie mieszamy.
Ręce zwilżamy zimną wodą i toczymy z masy kulki wielkości piłeczek do pingponga, po czym każdą kuleczkę spłaszczamy na pulchny placuszek.
Na patelni po cebuli rozgrzewamy pozostałe 2 łyżki masła (na średnim ogniu). Na skwierczące masło wkładamy kotleciki - tak, żeby się zbytnio nie tłoczyły, każdy musi mieć trochę miejsca dla siebie! Smażymy 5 minut, aż spód kotlecików ładnie się zarumieni, po czym łopatką kuchenną lub szerokim nożem przewracamy kotleciki na drugą stronę. Smażymy kolejne 5 minut, aż druga strona kotlecików też się przyrumieni.
Na patelnię wlewamy 2-3 łyżki wody i patelnię przykrywamy. Gotujemy minutę na dużym ogniu, po czym zdejmujemy z ognia.
Kotleciki przekładamy na ogrzany półmisek lub takież talerze, polewamy odrobiną sosu z patelni i podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Kotleciki z kurczaka (mielone) z jabłkami: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Kotleciki z kurczaka (mielone) z jabłkami przepisy:

  • Kotleciki jagnięce po pastersku (z Prowansji)
    Ach, kotleciki jagnięce! Moje ulubione danie! Soczyste, nieduże kawałeczki mięsa z kostką grillujemy na różowo (naprawdę - jeśli lubimy jedynie mięso porządnie wypieczone, nie warto się brać za to danie...), po czym podajemy z pachnącym ziołowym sosem. Do tego doskonale pasują *!*2262*!*.
  • Kotleciki jagnięce z wiosennym (mimo zimy) sosem
    Jagnięcina jest dla mnie mięskiem odświętnym - myślę, że te właśnie kotleciki zrobię w tym roku na moje imieniny 1 grudnia. Odrobina wiosny (w postaci sosu z rzodkiewkami i ogórkiem) na początku kalendarzowej zimy na pewno nikomu nie zaszkodzi...
  • Kotleciki jagnięce z cytryną i migdałami
    Danie z gatunku prostych i w prostocie swej szlachetnych. Dodatek cytryny i kminu rzymskiego powoduje, że te delikatne i pełne charakteru kotleciki mogłabym jeść rano, w południe i wieczorem.
  • Polędwiczki cielęce z gorgonzolą
    Przepis typu: "znacie? no to posłuchajcie...". Nic w nim nie ma nadzwyczajnego, ale czasem trzeba sobie przypomnieć, że takie proste i dobre rzeczy istnieją. Do kotlecików świetnie pasują spaetzle (np. *!*2352*!*).
  • Burgery z kurczaka z jabłkiem
    Ciekawa, jesienna odmiana popularnych hamburgerów - zamiast wołowiny kurczak, a zamiast pomidora z cebulką - smażone plastry jabłek. Tradycyjnie burgery podajemy w bułkach, ale jeśli ktoś woli wersję mniej węglowodanową, niech z pieczywa zrezygnuje - wówczas bardzo się przyda jakaś sałatka, na przykład *!*1927*!* lub *!*3227*!* (jeszcze więcej jabłek!).


Podziel się linkiem:




Komentarze: