W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kotleciki z fasoli i grzybów

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne

Kotleciki z fasoli i grzybów

Doskonała alternatywa dla hamburgerów - Wielki Post się zbliża, więc takie kotlety będą jak znalazł. Do tego masa warzyw, surowych i gotowanych i będzie nie tylko pysznie i postnie, ale również zdrowo.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • cebula średniej wielkości
  • ząbek czosnku
  • 250 g grzybów (shiitake - pieczarki - podgrzybki)
  • olej słonecznikowy
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • puszka białej drobnej fasoli
  • 1/2 pęczka koperku
  • garść mąki

Kotleciki z fasoli i grzybów - Opis przyrządzania:

Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure.
Grzyby czyścimy, ocieramy ściereczką z paprochów i drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę, czosnek, kolendrę i kmin. Smażymy, mieszając, przez 5 minut, aż cebula zmięknie.
Dodajemy grzyby i smażymy przez 10 minut, aż będą miękkie.
Fasolę odcedzamy na sicie, po czym wrzucamy do malaksera. Miksujemy na masę, ale nie bardzo gładką.
Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy, dodajemy do fasoli.
Do masy dodajemy uduszone grzyby, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Z masy formujemy 4 kotlety - żeby masa się nie lepiła, oprószamy sobie ręce mąką. Obtaczamy kotlety w reszcie mąki.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wkładamy kotlety i smażymy na złoty kolor - przewracamy delikatnie, najlepiej szeroką łopatką kuchenną.
Podajemy z dowolną postacią ziemniaków i wszelakimi jarzynami lub tez robimy z kotletów hamburgery: bułka, keczup, musztarda i warzywa.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Kotleciki z fasoli i grzybów: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Kotleciki z fasoli i grzybów przepisy:

  • Moje rodzinne wigilijne paszteciki z grzybami
    Bez tych pasztecików moja Rodzina nie usiądzie spokojnie do wigilijnego stołu. Tradycyjnie w Wigilię nie jemy żadnych pierogów ani uszek, ale wszyscy uwielbiamy suszone grzyby, a nasze paszteciki - szczerze mówiąc, po prostu naleśniki z grzybowym nadzieniem - są chyba najlepszym sposobem ich spożywania. Doskonale pasują do barszczu, szczególnie jeśli posmaruje się je sosem chrzanowym. Tak, brzmi to dziwnie, ale suszone grzyby doskonale komponują się z chrzanem, nie wierz gębie, połóż na zębie.
  • Kiełbaski z kaszy gryczanej
    Klasyczny mariaż kaszy gryczanej i grzybów w niecodziennej formie. Do kiełbasek podajemy np. piure ziemniaczane i smażone jabłka.
  • Burgery bez mięska
    Bardzo lubię jeść na świeżym powietrzu. Bardzo lubię rozpalać grill ogródkowy, niezależnie od tego, co na ten temat myślą rozmaici politycy. Bardzo lubię na tymże grillu grillować. Ale ileż można wrąbać mięsa i ryb?! Nie jestem szczególnie mięsożerna, ale za bakłażanem z grilla też jakoś nie przepadam, co robić... I tu przychodzi z pomocą taki właśnie bezmięsny burgerek - z pęczaku i grzybów. Bardzo smaczny i sympatyczny. Tylko trzeba pamiętać, żeby podeń podłożyć tackę, bo na samej kratce może się rozlecieć!
  • Grzyby po węgiersku (w każdym razie z papryką)
    Prawdziwy wegetariański gulasz - grzyby dusimy w sosie śmietanowym i zawiesistym, z dodatkiem dobrej węgierskiej mielonej papryki. Z kaszą gryczaną i buraczkami nadają się nawet na niedzielny obiad, ale naprawdę najlepsze są z dodatkiem małych kładzionych kluseczek.
  • Wołowina z grzybami, wersja katalońska
    Od dwu dni mamy jesień, a z grzybami ciągle jeszcze słabo - wszystko przez te letnie susze i upały. Myślę jednak, że polskie lasy zdążą przed zimą wyprodukować tyle prawdziwków, podgrzybków i maślaków, żeby dało się przyrządzić ten kataloński z pochodzenia gulasz, idealny skądinąd na chłodne polskie jesienne wieczory...


Podziel się linkiem:




Komentarze: