W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Klasyczna sałatka jarzynowa

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Klasyczna sałatka jarzynowa

Klasyczna sałatka jarzynowa

Prawdziwa sałatka jarzynowa, którą zresztą zawdzięczamy kulinarnym wpływom rosyjskim. Bardzo rzadko jadam coś z majonezem, ale nie wyobrażam sobie Wigilii bez tej sałatki - doskonale pasuje do wszelkich śledzi. W przepisie mówię o gotowaniu włoszczyzny specjalnie do tego celu - w praktyce w czasie rozmaitych świąt mamy sporo ugotowanych warzywek, a to z wywaru na barszcz, to z okazji gotowania odświętnego rosołu... I właśnie tak powinniśmy je zużyć.

Kraj pochodzenia: Rosja

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • listek laurowy
  • 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • mała puszka zielonego groszku
  • kilka kiszonych ogórków
  • jabłko
  • 1/2 słoika gęstego majonezu
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • cytryna

Klasyczna sałatka jarzynowa - Opis przyrządzania:

Włoszczyznę obieramy i starannie płuczemy. Marchewkę, pietruszkę i seler wkładamy do garnka, dodajemy listek laurowy, pieprz i ziele angielskie. Zalewamy wrzątkiem, solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy.
Por (ten z włoszczyzny) kroimy w cieniutkie plasterki.
Jarzyny kroimy w niezbyt grubą kostkę - stosunek marchewki do reszty warzyw musimy wyczuć intuicyjnie, z polskiej włoszczyźnie zazwyczaj jest przewaga marchewki. Bierzemy zatem tyle marchewki, ile nam odpowiada - wszak zawsze można później dokroić.
Groszek starannie odcedzamy na sitku i mieszamy z porem i jarzynami.
Kiszone ogórki obieramy ze skórki i dodajemy do jarzyn - znów trzeba polegać na własnym smaku. Ja na przykład daję bardzo dużo ogórków, ale inni niekoniecznie.
Jabłko myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Wycinamy gniazda nasienne, po czym kroimy jabłko w kostkę i dodajemy do jarzyn.
Majonez mieszamy ze śmietaną, dodając nieco soku z cytryny do smaku, po czym mieszamy z jarzynami. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku.
Przekładamy sałatkę do salaterki i ozdabiamy jajkami na twardo, marynowaną papryką, plasterkami kiszonego ogórka...
Do chwili podania trzymamy w chłodzie, pod przykryciem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Klasyczna sałatka jarzynowa: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Klasyczna sałatka jarzynowa przepisy:

  • Portugalska zupa jarzynowa
    Prawdziwie zimowa, wiejska, prosta, smaczna, tania, rozgrzewająca zupa - prosto z Portugalii!
  • "Przyjęciowa" sałatka z ziemniaków
    Prosta i bardzo smaczna sałatka z ziemniaków, z sosem majonezowo-jogurtowym. Doskonała jako dodatek do rozmaitych kiełbasek, żeberek i szaszłyków z grilla.
  • Sałatka późnego lata
    Papryka i cukinia, mocno czosnkowy sos z pomidorami - znakomita kolacyjna sałatka na ciepły wrześniowy wieczór.
  • Amerykańska sałatka z jajek
    Bardzo amerykańska, smaczna sałatka, która w towarzystwie grzanek z żytniego chleba i sałatki z pomidorów starczy nam za kolację.
  • Owerniacka sałatka z soczewicy (oczywiście z Puy)
    Soczewica z owerniackiego Puy - drobna i ciemnozielona - jest uważana za najlepszą na świecie i chroniona jest apelacją AOC. Apelacja, czy nie, soczewica jest naprawdę znakomita, więc szczerze polecam tę popularną w Owernii sałatkę!


Podziel się linkiem:




Komentarze: