W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Klasyczna konfitura z moreli

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przetwory

Klasyczna konfitura z moreli

Wyjątkowo smaczna konfitura - wycinek z tym przepisem, z jakiegoś francuskiego pisma, mam od lat i często jest w użyciu. Zwłaszcza, gdy trafią się piękne morele.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: kilka słoików

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg dojrzałych moreli
  • 1 kg 200 g cukru
  • sok z 1 cytryny
  • strąk wanilii

Klasyczna konfitura z moreli - Opis przyrządzania:

Morele myjemy i osuszamy. Każdy owoc kroimy na pół, idąc za naturalną linią podziału. Wyjmujemy pestki, ale kilka z nich zostawiamy (dodadzą konfiturom aromatu).
Morele wkładamy do garnka (najlepiej specjalnego do konfitur), wsypujemy cukier, mieszamy, po czym polewamy sokiem z cytryny.
Wanilię kroimy wzdłuż na pół i wkładamy do garnka. Stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Kiedy cukier się rozpuści, zdejmujemy garnek z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny.
Po tym czasie wyławiamy owoce z garnka (łyżką cedzakową) i wkładamy do miski. Syrop zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut, mieszając co jakiś czas.
Wkładamy morele z powrotem do garnka ze zredukowanym syropem i znów zagotowujemy. Gotujemy - choć o konfiturach zazwyczaj mówi się "smażymy" - przez 10 minut, często mieszając. Wyjmujemy strąk wanilii, wydłubujemy nożem ze środka pestki i wkładamy je z powrotem do owoców, zaś pusty strąk wyrzucamy.
W tak zwanym międzyczasie tłuczemy odłożone pestki i wyjmujemy ze środka "migdałki". Gotujemy je kilka sekund we wrzątku, po czym przelewamy zimną wodą i zdejmujemy brązową skórkę.
Gotową konfiturę przekładamy do wysterylizowanych słoików, do każdego wkładamy jeden "migdałek" i zakręcamy. Odwracamy słoiki i zostawiamy do wystygnięcia.
Słoiki wycieramy i naklejamy odpowiednie naklejki.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Klasyczna konfitura z moreli: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Klasyczna konfitura z moreli przepisy:

  • Chutney z dyni i jabłek (z RPA)
    Świetny, złocisty, słodko-kwaśny chutney z samego południa Afryki! Pasuje znakomicie do mojego ulubionego klopsa z tegoż regionu - *!*3163*!* (lub *!*3379*!*. A zresztą zawsze dobrze mieć w spiżarni parę słoików z chutneyem...
  • Mus z moreli z imbirem
    Świetny mus z dojrzałych moreli, bez dodatku cukru. Szczególnie odpowiedni jako dodatek do gęstego naturalnego jogurtu, na śniadanie lub brunch.
  • Marynata z pomarańczy
    Plastry pomarańczy ze skórką w korzennym syropie... Doskonałe nie tylko do pieczonego drobiu, pasztetu lub dojrzałych serów, ale i jako prezent.
  • Sos śliwkowy na zimę
    Bardzo wygodny i smakowity sposób zagospodarowania nadmiaru śliwek dowolnej maści - taki sos pasuje oczywiście do kaczki po pekińsku, ale także do dojrzałych serów, kawałków usmażonego kurczaka, grillowanej białej ryby, twarożku...
  • Angielskie ciasto morelowe
    Ucierane ciasto z masą świeżych moreli i polewą z kremowego serka. Jeśli używamy polskich, "działkowych" moreli, najpierw zdejmujemy z nich skórkę.


Podziel się linkiem:




Komentarze: