W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kiszone cytryny na szybko

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Przetwory

Kiszone cytryny na szybko

Znakomicie wymyślony przez Claudię Roden sposób, by na skróty osiągnąć smak kiszonej cytryny w tażinach i kuskusach. Świetny, inteligentny przepis.

Kraj pochodzenia: Północna Afryka

Liczba porcji: 1 słoik

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 6 cytryn
  • sól
  • olej sÅ‚onecznikowy

Kiszone cytryny na szybko - Opis przyrzÄ…dzania:

Cytryny szorujemy w gorącej wodzie. Ostrym nożem nacinamy skórkę - robimy 8 nacięć wertykalnie, od bieguna do bieguna cytryny; nacinamy tylko skórkę, nie przecinając miąższu. Cytryny wkładamy do garnka i dodajemy 6 łyżek soli - zawsze tyle łyżek soli, ile jest cytryn, to proste. Nalewamy wodę - tyle, by przykryła cytryny. Na cytrynach kładziemy małą pokrywkę - po to, by cytryny przytrzymać pod wodą. Gotujemy cytryny mniej więcej pół godziny, aż ich skórka będzie bardzo miękka. Trwa to różnie - czasem cytryny są miękkie po 25 minutach, czasem trzeba je gotować prawie godzinę i dolać trochę wody. Zestawiamy garnek z ognia i studzimy. Przestygnięte cytryny kroimy zgodnie z nacięciami i usuwamy cały miąższ, pozostawiając same skórki. Skórki wkładamy do słoika i zalewamy olejem słonecznikowym, pamiętając, by cytryny nie wystawały nad powierzchnię oleju. Trzymamy w chłodnym miejscu. Używać można od razu, choć im dłużej siedzą w oleju, tym są lepsze.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Kiszone cytryny na szybko: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Kiszone cytryny na szybko przepisy:

  • Topione masÅ‚o cytrynowe
    Doskonały, prosty sos do maczania szparagów lub listków karczochów.
  • Lemon curd czyli pasta cytrynowa Lemon curd czyli pasta cytrynowa
    Zupełnie nietypowa słodka pasta, występująca chyba wyłącznie w kuchni anglosaskiej. Warto jednak ją zaadoptować, gdyż jest przepyszna! Możemy nią przełożyć biszkopt, nadziać nią kruche babeczki, użyć do cytrynowej tarty lub tortu lodowego... Można też po prostu wyjadać palcem ze słoika...
  • PowidÅ‚a z dyni
    Świetne smarowidło do śniadaniowych grzanek z bułki. Takie powidełka dobrze też się sprawdzają jako nadzienie do naleśników.
  • SzaszÅ‚yki z miodem i cytrynÄ…
    Lekko greckie, znakomite szaszłyczki na ostatni w tym roku grill - gdyby łaskawie pogoda dopisała... Nie traćmy nadziei.
  • SkrzydeÅ‚ka czosnkowe SkrzydeÅ‚ka czosnkowe
    Doskonałe, bardzo aromatyczne i bardzo czosnkowe skrzydełka, które - dla wzmocnienia efektu - podajemy z sosem czosnkowym (np. *!*3304*!*) lub tzatzikami (*!*1656*!*).




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: