W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kir

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Napój

Kir

Jeden z najsłynniejszych aperitifów na świecie, którego autorstwo przypisywane jest merowi Dijon o nazwisku Kir.

Kraj pochodzenia: Francja - Burgundia

Liczba porcji: 1

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 20 ml likieru z czarnej porzeczki (cassis)
  • biaÅ‚e wytrawne wino (Bourgogne Aligote)

Kir - Opis przyrzÄ…dzania:

Do kieliszka do białego wina wlewamy likier z czarnej porzeczki. Dopełniamy zimnym białym wytrawnym winem z Burgundii - klasycznie Bourgogne Aligote. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Kir: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Kir przepisy:

  • nik
  • Natalia Korcelli
  • Sos Irish Coffee
    Pyszny słodki sos do rozmaitych deserów. Idealny dodatek do mrożonej terrine, ale także i do innych lodów. Ilość whisky w sosie regulujemy zgodnie z własnymi upodobaniami.
  • Surówka z biaÅ‚ej rzodkwi
    Popularna w przedwojennej Polsce, dzisiaj robiona z japońskiej rzodkwi o nazwie daikon (lub mooli)... Do tej surówki możemy tak naprawdę użyć każdej rzodkwi, a także zwykłych rzodkiewek. Pasuje do pieczonego mięsa, szczególnie zaś do wieprzowiny.
  • Pieczony seler z curry
    W zimie trudno jest znaleźć coś naprawdę ciekawego w "zakresie warzyw" - kapusta (ile można...), marchewka (szybko się nudzi), cykoria (dzieci często nie lubią), buraki (farbują ręce) i tak dalej. Każdy więc oryginalny sposób na zimowe jarzynki wart jest szczególnej uwagi.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: