W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Karmelowe parfait

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Karmelowe parfait

Lody karmelowe to moje ulubione. Ten przepis nie wymaga posiadania maszyny do kręcenia lodów - krem po prostu wstawia się na noc do zamrażalnika i już. Podajemy z cienkimi ciasteczkami i nitkami karmelu.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2 litry

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • 250 g (1/4 kg) cukru
  • 4 duże żółtka
  • 600 ml kremowej zimnej śmietanki

Karmelowe parfait - Opis przyrządzania:

Cukier wsypujemy do dużego rondla lub na głęboką patelnię. Dolewamy 100 ml wody i stawiamy na małym ogniu. Podgrzewamy, mieszając, aż cukier się rozpuści. Przestajemy mieszać, zwiększamy ogień i gotujemy syrop, aż zmieni się w ciemnozłoty karmel. Zdejmujemy z ognia i stopniowo, ostrożnie, bo pryska i syczy, dolewamy 200 ml zimnej wody. Stawiamy garnek (patelnię) z powrotem na ogniu i gotujemy, aż cały zestalony karmel się rozpuści. Zestawiamy z ognia i lekko studzimy. Żółtka wbijamy do miski. Ubijamy ręcznym mikserem, aż zbieleją i zgęstnieją. Powoli dolewamy gorący syrop karmelowy, cały czas ubijając. Misujemy dalej, aż krem ostygnie. Śmietankę ubijamy na niezupełnie sztywno - czyli do momentu, gdy zaczną powstawać miękkie stożki. Delikatnie, lecz stanowczo mieszamy śmietankę i krem karmelowy, najlepiej metalową dużą łyżką, podbierając masę od spodu i zagraniając krem z boków do środka. To może potrwać chwilę, ale nie traćmy cierpliwości. Idealnie wymieszany krem wlewamy do 2-litrowego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika na noc. Przed podaniem wstawiamy do lodówki na 20 minut, żeby lody lekko zmiękły i dały się nakładać.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Karmelowe parfait: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Karmelowe parfait przepisy:

  • Podwójnie karmelowy kremik
    Podwójnie, gdyż nie tylko dodajemy karmel do samego kremu, ale i dekorujemy nim wierzch deseru. Coś jakby krem brulee, ale nie wymaga naszej uwagi w ostatniej chwili przed podaniem - praktyczne w obliczu przyjmowania gości!
  • Krem karmelowy, klasycznie francuski Krem karmelowy, klasycznie francuski
    Jeden z najsłynniejszych, najbardziej klasycznych deserów, jakie (coraz rzadziej) można znaleźć na tym niedoskonałym świecie. Krem jest znakomity, o czystym smaku i jedwabistej konsystencji.
  • Karmelowy mus jabłkowy
    Kwintesencja jesieni - beżowy, intensywnie jabłkowy mus, z lekkim posmakiem karmelu. Jeden z moich ulubionych deserów - taki zwykły, a jednocześnie znakomity, lekki, ale sycący, prosty, a elegancki. Jeśli akurat nie mamy gości, deser jemy, siedząc na kanapie lub w fotelu - jakoś najlepiej wtedy smakuje...
  • Sos karmelowy
    Przesłodki i przepyszny sos do wszelkich deserów - od ciasta czekoladowego przez szarlotkę aż po lody kawowe.
  • Karmelowy deser z jabłek (caramel de pommes)
    Klasyczny francuski wiejski deser - w sposób charakterystyczny dla oszczędnych Francuzów pozwala zużyć nadmiar jesiennych owoców, gdyż każdy rodzaj jabłek tutaj się nada. Porcja jest spora, możemy więc zaprosić gości, niech się cieszą.




Podziel się linkiem:


Komentarze: