W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kalmary duszone w czerwonym winie

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z ryb

Kalmary duszone w czerwonym winie

Danie, które nie sprawia żadnego kłopotu - kawałki kalmarów duszą się w czerwonym winie same, bez naszego udziału. Kawałki cefalopodów w ciemnym od wina sosie podajemy z ryżem, ciepłym i chrupiącym chlebem albo wstążkami makaronu. Do picia - to samo wino, którego użyliśmy do gotowania. Uwielbiam.

Kraj pochodzenia: Kraje śródziemnomorskie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg dużych kalmarów (oczyszczonych)
  • 5 dorodnych ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1 i 1/2 szklanki (razem 375 ml) dobrego czerwonego wina (może być szlachetniejsze Beaujolais lub Cotes du Rhone)
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • garść listków natki

Kalmary duszone w czerwonym winie - Opis przyrządzania:

Kalmary najprościej kupuje się w postaci zamrożonej - w tym przypadku wybieramy całe korpusy, a nie kalmary już pokrojone w pierścienie. Zwierzątka rozmrażamy (np. w zimnej wodzie), płuczemy, osuszamy i kroimy w kawałki - takie poręczne do jedzenia.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
W sporym rondlu rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Wrzucamy czosnek i smażymy, mieszając, aż zacznie się lekko rumienić.
Wrzucamy kalmary i smażymy jeszcze chwilkę, po czym wlewamy wino. Dodajemy tymianek i zagotowujemy.
Zmniejszamy ogień, rondel przykrywamy i dusimy kalmary na małym ogniu przez 3 kwadranse do godziny - powinny być zupełnie miękkie.
Rondel odkrywamy, odławiamy tymianek. Jeśli sosu jest jakoś dużo, redukujemy chwilę na dużym ogniu.
Doprawiamy do smaku solą i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Natkę myjemy, osuszamy i bardzo drobno siekamy.
Kalmary posypujemy natka i zaraz podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Kalmary duszone w czerwonym winie: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Kalmary duszone w czerwonym winie przepisy:

  • Kalmary z pesto z rukoli
    Szybkie, niekrępujące, a eleganckie danie w ładnej biało-zielonej tonacji. Takie kalmary możemy podać na lunch lub przystawkę, możemy też rozłożyć je na łyżkach do zupy (patrz tekst przepisu) i podać na przyjęciu stojącym.
  • Kalmary z papryką i czerwoną cebulką
    Jest w Brukseli takie miejsce, gdzie podają rozmaite morskie przysmaki grillowane na hiszpańskim grillu plancha, z dodatkiem cebulki i świeżej kolorowej papryki. Moje ulubione to chyba właśnie kalmary w wersji mini. Chociaż... może krewetki? A może jednak ośmiornica w kawałkach?
  • Ciepła przystawka z owoców morza
    Luksus, co tu kryć. Ale trzeba czasem zaszaleć i tą przystawką da się to osiągnąć - owoce morza do tanich zdecydowanie nie należą, ale smak jest... sublime, z braku lepszego określenia.
  • Tagliatelle z mielonym mięsem i cytryną
    Zazwyczaj jadamy makaron z czerwonym sosem bolognese. A tu podobny sos, ale na biało!
  • Ciepła sałatka z ziemniaków z mulami i kalmarami
    Bardzo smaczna zimowa sałata, która starcza za cały posiłek. Mule są akurat w sezonie, kalmary dostępne są przez cały rok - ciut luksusu nigdy nie zawadzi.


Podziel się linkiem:




Komentarze: