W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Jeszcze jedna zielona sałatka

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Jeszcze jedna zielona sałatka

Wiosenna pyszna sałatka, podawana na ciepło. Kilka płatków świeżego parmezanu zaostrza smak.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 250 g (ćwierć kilo) bardzo drobnego bobu
  • pęczek zielonych szparagów
  • 200 g zielonego groszku
  • 4 garście malutkich listków szpinaku
  • 1/2 pęczka świeżej mięty
  • pęczek świeżej bazylii
  • oliwa z oliwek
  • cytryna
  • 50 g świeżego parmezanu w cienkich płatkach

Jeszcze jedna zielona sałatka - Opis przyrządzania:

Bób wrzucamy na pół minuty do wrzątku, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Obieramy ziarnka ze skórki.
Szparagom odłamujemy zdrewniałe końcówki, płuczemy.
Nastawiamy duży gar osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wrzucamy szparagi. Po 2 minutach dorzucamy bób, a po kolejnych 2 - groszek. Kiedy woda znów się zagotuje, wszystkie warzywa odcedzamy na sicie.
Szpinak, listki mięty i bazylii płuczemy i osuszamy, mieszamy razem i rozkładamy na 4 talerzach.
Robimy sos: ukręcamy razem 3 łyżki oliwy i 2 łyżki soku z cytryny, doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Odcedzone warzywa mieszamy z sosem i odstawiamy, aż trochę ostygną. Ciepłe warzywa rozkładamy na listkach szpinaku z ziołami i posypujemy płatkami parmezanu.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Jeszcze jedna zielona sałatka: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Jeszcze jedna zielona sałatka przepisy:

  • Letnia sałatka z pomidorów
    Doskonała sałatka z różnokolorowych pomidorów i pieczonej papryki z sosem ziołowym. Świetna jako dodatek do dań z grilla lub jako kolacyjna sałatka (z białym serem, mmm).
  • Ragout wiosenne z jajkiem
    Świetna letnia kolacja (lub lunch) - ciepłe ragout z młodych warzyw, z bazyliowym sosem i jajkiem w koszulce. Podajemy z młodymi kartofelkami lub świeżym razowym chlebem.
  • Tajska sałatka z zielonych warzyw
    Naładowana witaminami i antyutleniaczami (czytaj: bardzo zdrowa), a przy okazji pyszna sałatka z lekko ostrym, tajskim w charakterze sosem. Na przystawkę dzielimy sałatkę na cztery talerze. Jeśli jednak mamy zamiar zjeść ją jako samodzielne danie lunchowe, starczy nam na dwie porcje (o ile akurat się nie odchudzamy, dobrze byłoby dodać jakieś węglowodany...).
  • Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi nr 2
    Takie spaghetti jadłam w Umbrii - pomidorki były prosto z krzaka i było to coś wspaniałego! Prawdziwy (przed)smak lata.
  • Brokuły z orzechami
    Smaczny dodatek do drobiu lub pieczonej ryby.


Podziel się linkiem:




Komentarze: