W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Jajka z tuńczykiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Jajka z tuńczykiem

Jajka z tuńczykiem

Przystawka typu "ratuj się kto może", ale w dobrym stylu. Ot, przyszli goście, zasiedzieli się chwilkę i coś by teraz zjedli. A tu zakupy dopiero w planie...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 6 jajek
  • puszka tuńczyka w oliwie
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka proszku curry (Madras)
  • łyżka dobrego majonezu
  • 12 listków pietruszki
  • sałata do podania

Jajka z tuńczykiem - Opis przyrządzania:

Jajka wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy 8 minut i przelewamy zimną wodą. Obieramy ze skorupek i kroimy wzdłuż na pół. Łyżeczką wyjmujemy żółtka i wkładamy do miski. Tuńczyka odsączamy na sitku. Żółtka i tuńczyka miksujemy na jednolitą masę, dodając sok z cytryny, curry i majonez. Masę tuńczykową nakładamy kopiasto w białka i ozdabiamy każdą połówkę jajka listkiem pietruszki. Układamy jajka na liściach sałaty i podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować Jajka z tuńczykiem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Jajka z tuńczykiem przepisy:

  • Pasta z tuńczyka i ricotty
    Prosta i szybka kolacyjna pasta do grzanek. Podajemy z talerzem rozmaitych surowych warzyw.
  • Awokado z sosem curry
    Solidna i sycąca przystawka - kolejny oryginalny sposób na podanie jakże popularnego u nas awokado. Na drugie danie proponowałabym coś lekkiego i bez dużej ilości dodatków - np. zupę rybną z czosnkowymi grzankami albo sałatę na ciepło z polędwiczkami wieprzowymi.
  • La tapenade - klasyczna wersja
    Absolutna klasyka - słona, intensywna w smaku pasta, doskonała na crostini, jako dip do surowych warzyw (szczególnie pyszna z koprem włoskim czyli fenkułem) lub jako dodatek do grillowanego mięsa i ryby.
  • Bucatini z tuńczykiem i czerwoną cebulą
    Smaczny i bezproblemowy makaron z tuńczykiem z puszki, zaostrzony przyjemnie cytryną i cebulką. Koperek jest nieortodoksyjny, ale dodaje smaku i ładnie wygląda.
  • Penne z tuńczykiem i zielonym sosem
    Smaczne, solidne danie, w 20 minut na stole. Zielony sos przyjemnie zaostrza łagodne połączenie makaronu i tuńczyka. Kilka listków zielonej sałaty skropionych cytryną i kieliszek białego wina (dla abstynentów woda z lodem i cytryną) będą odpowiednimi dodatkami.




Podziel się linkiem:


Komentarze: