W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Jajka "mimoza"

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Jajka "mimoza"

Klasyczne danie mieszczańskiej kuchni francuskiej - choć Nela Rubinstein pod tą samą nazwą podaje zupełnie inny przepis. Takie jajka są świetnym "niedzielno-gościowym" śniadaniem wakacyjnym.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 6 jajek
  • szklanka (ćwierć litra) dobrego majonezu (Majonez)
  • 3 łyżki siekanych ziół (natka-koperek-szczypiorek-estragon)
  • główka sałaty
  • 2 ładne pomidory

Jajka "mimoza" - Opis przyrządzania:

Jajka wkładamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy na twardo (czyli około 8 minut od zagotowania wody). Ugotowane jajka studzimy w zimnej wodzie, po czym obieramy ze skorupek.
W tak zwanym międzyczasie ewentualnie ukręcamy majonez.
Jajka kroimy w poprzek na pół i ostrożnie wyjmujemy żółtka. 2 żółtka zostawiamy (do zrobienia "mimozy"), resztę rozgniatamy widelcem i dodajemy po trochu majonez, aż powstanie gęsty krem. Mieszamy z ziołami, solimy i - pardon - pieprzymy do smaku.
Sałatę dzielimy na listki, starannie je płuczemy i osuszamy, po czym kładziemy je na dużym talerzu.
Pomidory myjemy, kroimy w 12 plasterków i układamy je na sałacie. Lekko solimy.
Połówki białek nadziewamy kremem żółtkowo-majonezowym (najlepiej przy pomocy rękawa cukierniczego, ale w warunkach polowych po prostu łyżeczką) i ustawiamy na plasterkach pomidorów.
Przez rzadkie plastikowe sitko przecieramy odłożone żółtka prosto na talerz z jajkami - powstanie ładna, rzeczywiście nieco podobna do kwiatów mimozy - dekoracja.
Podajemy z grzankami.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować Jajka "mimoza": do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Jajka "mimoza" przepisy:

  • Odja (odża) z krewetkami
    Odja to marokańskie danie z jajek duszonych w sosie z dodatkami - w tym przypadku z krewetkami. Ilość harissy, palącej paprykowej pasty, ustalamy sobie sami, zgodnie z osobniczą odpornością na kapsaicynę.
  • Jajka po lotaryńsku
    Klasyczne francuskie danie, doskonałe na niedzielne śniadanie (do rymu wyszło, ale to niechcący). Najładniej byłoby mieć specjalne jednoosobowe naczynka żaroodporne (żeby się 2 jajka zmieściły)...
  • Jajka z niebieskim serem i cukinią
    Kolejny przepis na ulubione w kuchni francuskiej jajka w kokilkach - tym razem łączymy je z doskonałym owerniackim serem fourme d'Ambert, cukinią i laskowymi orzechami. Znakomite danie na ciągle modny brunch.
  • Jajka w sosie szczawiowym
    Staroświeckie, francuskie, wiosenne danie z jajek w sosie szczawiowo-maślano-śmietanowym.
  • Słodkie placuszki ze śliwkami
    Jeden z moich najstarszych wycinków... Takie pulchne, oprószone cukrem pudrem placuszki są świetną alternatywą dla jabłek w cieście i wszyscy bardzo je lubią.


Podziel się linkiem:




Komentarze: