W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Jajka i szparagi w sosie curry

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne

Jajka i szparagi w sosie curry

Do tego wiosennego dania potrzebujemy tylko czubki zielonych szparagów - resztę możemy zużyć do zupy lub risotta.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 8 jajek
  • 16 zielonych szparagów
  • 2 łyżki masła plus 40 g (do sosu)
  • 40 g mąki
  • 2 szklanki (1/2 litra) mleka
  • curry w proszku
  • gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki gęstej śmietany

Jajka i szparagi w sosie curry - Opis przyrządzania:

Rozgrzewamy opiekacz w piekarniku. Jajka nakłuwamy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Stawiamy garnek na ogniu i gotujemy jajka przez 8 minut od momentu zagotowania się wody. Ugotowane jajka wstawiamy pod strumień zimnej wody, a gdy się już ochłodzą, obieramy ze skorupek. Każde jajko kroimy wzdłuż na pół i układamy żółtkami do góry w płaskim żaroodpornym naczyniu. Szparagom odcinamy czubki (główka i 5 cm łodyżki). Płuczemy je i osuszamy. Na patelni roztapiamy łyżkę masła. Wrzucamy czubki szparagów i smażymy, mieszając, przez 5 minut, aż zmiękną. W ciężkim rondlu roztapiamy na małym ogniu 40 g masła. Dodajemy mąkę i szybko i starannie mieszamy na gładką masę, nie pozwalając mące się zarumienić. Stopniowo, cały czas mieszając, dolewamy mleko. Gotujemy sos przez 5 minut na małym ogniu, po czym dodajemy łyżkę proszku curry. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką. Gotujemy jeszcze chwilę, po czym zdejmujemy rondel z ognia. Dodajemy śmietanę i starannie mieszamy. Sosem polewamy jajka, a na wierzch kładziemy czubki szparagów, lekko wciskając je w sos. Ostatnią łyżkę masła dzielimy na małe kawałeczki i posypujemy zapiekankę. Wstawiamy pod nagrzany opiekacz na kilka minut, aż sos zacznie bąblować i lekko się rumienić. Podajemy z młodymi ziemniakami lub ryżem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Jajka i szparagi w sosie curry: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Jajka i szparagi w sosie curry przepisy:

  • Frittata ze szparagami
    Smaczny wegetariański lunch - frittatę podajemy na ciepło lub nawet letnio, z rukolą z winegretem i kilkoma rzodkiewkami dla koloru.
  • Chłodnik ze szparagów
    Sezonowa zupa z zielonych szparagów - w sam raz do uczczenia gorących majowych dni (gdyby się takie trafiły...).
  • Szparagi ze smardzami
    Niesłychanie proste, klasyczne danie z najlepszych składników. Szparagi muszą być z dobrego źródła - grube i słodkie, świeżo ścięte - a *!*270*!* starannie oczyszczone z paproszków. Luksus.
  • Tarta z zielonymi szparagami Tarta z zielonymi szparagami
    W Belgii zaczęły się już szparagi - wcześnie jakoś, ale są całkiem-całkiem, więc nie będę się kłócić o pory roku i sezony. Szparagi zielone tym górują nad białymi, że nie mają tych strasznych, trudnych do obrania włókien.
  • Zielone szparagi z migdałami
    Bardzo elegancka, sezonowa (konkretnie majowa) przystawka, nawet dla najbardziej wymagających gości. Szparagi muszą być naprawdę świeże i grube, gdyż to na nich spoczywa cała odpowiedzialność za powodzenie dania.




Podziel się linkiem:


Komentarze: