W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Jajka faszerowane po polsku

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Jajka faszerowane po polsku

Jajka faszerowane po polsku

Tylko w polskiej kuchni spotkałam się z takim daniem: jajka na twardo posiekane z ziołami nakłada się z powrotem do skorupek i odsmaża na maśle. Coś pysznego!

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku
  • 2 łyżki siekanej natki
  • 3 łyżki siekanego koperku
  • łyżka-dwie kwaśnej śmietany
  • tarta bułka
  • 2 łyżki masła

Jajka faszerowane po polsku - Opis przyrządzania:

Jajka wkładamy do rondelka, zalewamy wodą i stawiamy na ogniu. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu (żeby jajka się nie tłukły) przez 8 minut. Gasimy ogień i trzymamy jeszcze jajka w gorącej wodzie przez 5-10 minut, po czym studzimy, zalewając zimną wodą.
Każde jajko kroimy - wraz ze skorupką! - wzdłuż na pół. Musimy to zrobić dużym, ciężkim nożem i działać zdecydowanie - na brzegach skorupka i tak się ponadłamuje, ale to nic nie szkodzi. Ważne, żeby połówki były w miarę całe.
Środek jajek wydłubujemy do miski, skorupki odkładamy na bok.
Jajka albo bardzo drobno siekamy, albo miksujemy w malakserze (ale nie na paćkę, tylko tyle, żeby były drobno posiekane). Mieszamy z ziołami i dodajemy śmietanę - najpierw łyżkę, a jeżeli masa się nie będzie kleić, to drugą. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku, po czym bardzo starannie mieszamy.
Masę jajeczną nakładamy do odłożonych skorupek i wyrównujemy wierzch.
Na talerz wsypujemy kilka łyżek tartej bułki. Każdą połówkę jajka maczamy w bułce - oczywiście tą "jajeczną" stroną - ostrożnie odwracając, żeby nie zgubić nadzienia.
Na sporej patelni rozgrzewamy masło. Wkładamy połówki jajek, tartą bułką do dołu i smażymy na średnio małym ogniu, aż bułka się ładnie przyrumieni.
Podajemy na ciepło, z sałatą i rzodkiewkami. Doskonały dodatek do zupy szczawiowej!

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować Jajka faszerowane po polsku: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Jajka faszerowane po polsku przepisy:

  • Szkockie jaja (za przeproszeniem) Szkockie jaja (za przeproszeniem)
    Lekkostrawne to-to nie jest, nie da się ukryć. Ale dobre! I bardzo ładnie wygląda, zwłaszcza po przekrojeniu. Jeśli cierpimy akurat na spowodowany kryzysem brak środków do wystawnego życia, takie jajka mogą być doskonałym (i oszczędnym) daniem na wielkanocnym stole. Podajemy je z piure lub ziemniakami z koperkiem i kolorową sałatą.
  • Kotleciki z jajek
    Jedno z moich naprawdę ulubionych dań - kotleciki z jajek na twardo, z młodymi ziemniakami, sosem koperkowym i sałatą z rzodkiewką to dla mnie perfekcyjnie wiosenny obiad.
  • Marmurkowe jajka Marmurkowe jajka
    Nie tylko pyszne, ale i piękne - jajka we wzorek marmurkowy! Zwykłe jajka na twardo w potłuczonych skorupkach gotujemy w herbaciano-sojowo-anyżkowej zalewie, a podajemy po obraniu - zalewa przedostaje się przez pęknięcia w skorupkach i zostawia bardzo piękny żyłkowany wzór oraz egzotyczny posmak przypraw.
  • Omlet z ricottą nr 2
    Włoska wariacja na temat francuskiej klasyki. Bardzo wiosenne, optymistyczne danie. Świetnie nadaje się na brunch - mój ulubiony posiłek.
  • Frittata z papryką i serem brie
    Wariacja na temat włoskiej frittaty - klasyczna jest z grzybami lub karczochami, ale ta z papryką jest równie dobra.


Podziel się linkiem:




Komentarze: