W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Jabłka z patelni

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Jabłka z patelni

Ulubiony przez moje dzieci dodatek do mięsa - potrafią tak zamącić, że zjadają wszystkie jabłka, a mięsko jakoś zostaje...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 jabłka
  • czubata łyżka masła
  • 2 łyżki cukru

Jabłka z patelni - Opis przyrządzania:

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne, po czym ćwiartki kroimy wzdłuż na 2 cząstki. Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Kiedy będzie gorące, wkładamy jabłka. Smażymy na średnim ogniu, aż jabłka zarumienią się od spodu. Kawałki jabłek odwracamy i posypujemy cukrem. Smażymy dalej, aż jabłka będą rumiane i z drugiej strony. Wlewamy kilka łyżek wody, zwiększamy ogień i gotujemy, aż sos lekko się skarmelizuje. Kawałki jabłek odwracamy, by cukier całkowicie się rozpuścił. Podajemy do kurczaka, kotletów schabowych, kotletów mielonych, indyka i tak dalej.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Jabłka z patelni: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Jabłka z patelni przepisy:

  • Grzanki z jabłkami, serem i orzechami Grzanki z jabłkami, serem i orzechami
    Przyjemne grzaneczki, powstałe w wyniku dyskusji na stronie grupy piece of cake na Facebooku. Można je przygotować wcześniej, a 10 minut przed podaniem wsunąć do pieca. Świetnie idą z kieliszkiem wina!
  • Smażone maślane jabłuszka
    Jabłka, jak w tarte Tatin, z karmelowo-maślanym sosem, ale bez ciasta. Świetny jesienny deser - podajemy na gorąco, z kulką lodów lub bitą śmietaną doprawioną wanilią.
  • Kanadyjski sos jabłkowy
    Ciepły, gęsty sos z kawałkami jabłek, słodzony syropem klonowym. Doskonały do małych placuszków, naleśników, placków ziemniaczanych...
  • Mus jabłkowy do mięsa
    Doskonały mus jabłkowy podajemy na gorąco, do pieczonego kurczaka, smażonego mięsa, kiełbasek, klopsów lub kotletów mielonych.
  • Bardzo udane jabłka z syropem klonowym
    Naprawdę świetne - robiłam je ostatnio do naleśników, doskonałe. Dodatek jogurtu jest bardzo właściwy - odświeża smak, łagodzi słodycz, ładnie wygląda.




Podziel się linkiem:


Komentarze: