W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Hiszpańskie szaszłyczki, czyli pinchos morunos

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Hiszpańskie szaszłyczki, czyli pinchos morunos

Smaczne tapa, które oczywiście można upiec także na ogrodowym grillu. Podajemy razem z innymi małymi dankami z Hiszpanii.

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Liczba porcji: 6 sztuk

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 600 g polędwiczek wieprzowych
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • oliwa z oliwek

Hiszpańskie szaszłyczki, czyli pinchos morunos - Opis przyrządzania:

Z mięsa zdejmujemy tłuszcz, błony i ścięgna. Płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Ząbek czosnku obieramy i drobno siekamy, posypując przy siekaniu łyżeczką soli. Mieszamy w misce czosnek, kmin, koper, paprykę i trochę oliwy. Dodajemy polędwiczki i wszystko starannie mieszamy, najlepiej rękoma, żeby przyprawy dobrze wetrzeć w mięso. Odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. 6 patyczków do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie przez co najmniej 20 minut. W piekarniku rozgrzewamy górny grill. Nawlekamy mięso na patyczki, kładziemy na blaszce lub ruszcie i wstawiamy pod grill. Pieczemy po 4-5 minut z każdej strony, smarując ze 2 razy marynatą. Uwaga - nie trzymajmy mięsa pod opiekaczem zbyt długo, bo stwardnieje. Powinno być w środku niemal różowe. Podajemy od razu po upieczeniu.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Hiszpańskie szaszłyczki, czyli pinchos morunos: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Hiszpańskie szaszłyczki, czyli pinchos morunos przepisy:

  • Piekielny kurczak
    Kurczaka przed pieczeniem nacieramy pikantną pastą, która dodaje wiele smaku i czyni ze zwykłego drobiu istotę piekielną. Kurczaka możemy jeść na gorąco lub na zimno.
  • Libański sos pomidorowy Libański sos pomidorowy
    Szczerze mówiąc, nie wiem, ile jest libańskości w tym sosie, ale powiedzmy, że dodatek kminu rzymskiego i miodu usprawiedliwia taką nazwę. Robię ten sos od kilku lat, bo jest bardzo smaczny - słodko-kwaśny, z miłym posmakiem czosnku, kminu i miodu. Świetnie nadaje się jako dodatek do deski serów, smarowidło do kanapek z kozim twarożkiem i rukolą, sos do zgrillowanej piersi z indyka. Przepis podaję na jeden słoik, do spróbowania, ale sama robię zazwyczaj poczwórną porcję - dwa słoiki daję komuś w prezencie, reszta zostaje dla nas :).
  • Kurczak w sosie chipotle
    Szybka i prosta kolacja (lub obiad) z kawałków ciemnego kurczaczego mięsa, przyprawionego kminem rzymskim i papryczkami chipotle. Doskonałe z ryżem i kukurydzą. Można też mięso pokroić po upieczeniu w paski i podać jako nadzienie tortilli.
  • Sataye z wieprzowiny Sataye z wieprzowiny
    Popularne w Tajlandii i Malezji szaszłyczki z mięsa, marynowanego przez noc, nawleczonego na patyczki i ugrillowanego. Podajemy zawsze z sosem z orzeszków ziemnych.
  • Ragout z sarny z dynią
    Ciekawe podejście do popularnego myśliwskiego dania - żółte kawałki dyni ożywiają zarówno smak, jak i wygląd ragout. Podajemy z orzechowymi spaetzlami (patrz przepis).




Podziel się linkiem:


Komentarze: