W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Herbata imbirowa

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Napój

Herbata imbirowa

Słodka, kremowa i lekko pikantna świeżym imbirem - herbata zdecydowanie deserowa. Świetny "pocieszacz" przy złym, zimowym samopoczuciu.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 łyżki czarnej herbaty liściastej
  • pół szklanki posiekanego świeżego imbiru ze skórką
  • pół szklanki skondensowanego mleka
  • pół szklanki słodkiego skondensowanego mleka

Herbata imbirowa - Opis przyrządzania:

3 i 1/2 szklanki wody wlewamy do rondelka. Dodajemy imbir. Zagotowujemy i zestawiamy z ognia. Wsypujemy herbatę, mieszamy i przykrywamy. Zostawiamy w spokoju na 5 minut. Dolewamy oba rodzaje skondensowanego mleka. Mieszamy i przelewamy napój przez gęste sitko. Wlewamy do blendera i miksujemy, aż się spieni. Rozlewamy do szklanek i ewentualnie dosładzamy do smaku - można dolać więcej słodkiego skondensowanego mleka.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Herbata imbirowa: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Herbata imbirowa przepisy:

  • Kulfi kardamonowe
    Kulfi czyli indyjskie lody, robione są ze skondensowanego mleka i nie trzeba mieć do nich maszyny do lodów. Słodkie i egzotycznie przyprawione (w tym przepisie kardamonem) pasują do rozmaitych świeżych owoców, tropikalnych (mango) i rodzimych (truskawki).
  • Terrine lodowa z puchatym karmelem
    Proste lody z chrupiącymi kawałeczkami karmelu.
  • Flan kokosowy
    Prościutki krem z mlekiem kokosowym. Podajemy z dojrzałymi miękkimi owocami lub z sałatką ze świeżego ananasa.
  • Najlepsza tarta limetkowa na świecie!
    Tytuł mówi sam za siebie.
  • Kawowy krem brulee
    Jedna z miliona odmian kremu pieczonego w bain marie i podawanego z chrupką warstwą karmelu na wierzchu. Co ciekawe, krem słodzony jest nie cukrem, a słodkim mlekiem skondensowanym, co nadaje mu dodatkową gładkość i charakterystyczny smak.




Podziel się linkiem:


Komentarze: