W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Grzyby smażone po francusku

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Grzyby smażone po francusku

Jesienne małe danko, doskonałe pod kieliszek wina. Uwaga! - świeża bagietka niezbędna! Grzyby w ten sposób przyrządzone mogą też być dodatkiem do pieczonego lub smażonego mięsa.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 250 g (ćwierć kilo) mieszanych leśnych grzybów (prawdziwki
  • kozaczki
  • rydze
  • kurki
  • podgrzybki)
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • 2 usiekane ząbki czosnku
  • 2 siekane szalotki
  • natka pietruszki
  • gruba sól

Grzyby smażone po francusku - Opis przyrządzania:

Do tego dania potrzebujemy grzyby twardsze, które nie będą się rozgotowywać - mogą to być prawdziwki, podgrzybki, kozaczki, kurki lub rydze. Grzyby czyścimy i obcinamy im nóżki. Jeśli to możliwe, nie płuczemy ich wodą, a omiatamy z piasku i igieł pędzelkiem lub czystą ściereczką. Większe grzyby kroimy w ćwiartki lub grube plastry, małe grzybki zostawiamy całe. Na grubej dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i łyżkę masła. Wrzucamy czosnek i szalotki i smażymy 3 minuty. Dorzucamy przygotowane grzyby, mieszamy. Patelnię przykrywamy i dusimy grzybki na średnim ogniu przez 10 minut. Odkrywamy i smażymy kolejne 10 minut, aż grzyby zaczną się ładnie rumienić. W ostatniej chwili przed podaniem posypujemy grzyby grubą solą, siekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z chrupiącą bagietką.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Grzyby smażone po francusku: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Grzyby smażone po francusku przepisy:

  • Ragout z leśnych grzybów
    Jesienne danie po udanym grzybobraniu. Jako dodatek wystarczy pajda świeżego chleba, ale możemy też ugotować makaron, kładzione kluski, czeskie knedliki, ziemniaki lub kaszę...
  • Pasztet z leśnymi grzybami Pasztet z leśnymi grzybami
    Ten luksusowy (choć w rezultacie niedrogi) pasztet jest na najwyższym miejscu na mojej liście "do zrobienia wkrótce" -- o ile, oczywiście, da się jakoś uzbierać te półtora kilo mieszanych grzybów... Na pewno wiecie, jak się sprawdza, czy pasztet jest dobrze przyprawiony? Trzeba usmażyć małą kulkę masy, wystudzić i zjeść - wtedy wiadomo, czy daliśmy dostatecznie dużo soli i przypraw.
  • Jajka z grzybami w kokilkach
    Bardzo eleganckie małe danie, na przykład na "gościowe" śniadanie. W dodatku robi się je szybko i choć trzeba podać na stół prosto z piekarnika, wszystko można przygotować wcześniej.
  • Kotleciki z fasoli i grzybów
    Doskonała alternatywa dla hamburgerów - Wielki Post się zbliża, więc takie kotlety będą jak znalazł. Do tego masa warzyw, surowych i gotowanych i będzie nie tylko pysznie i postnie, ale również zdrowo.
  • Sos tatarski
    Sos tatarski zasadniczo jest Francuzem z pochodzenia, jak zresztą większość sosów. Ale w Polsce zyskał taką popularność, że można go uznać za ziomka - zwłaszcza, jeśli dodamy marynowane grzybki, we Francji nie paraktykowane.




Podziel się linkiem:


Komentarze: