W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Grzanka z twardzioszkami i jajkiem w koszulce

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Grzanka z twardzioszkami i jajkiem w koszulce

Przyjemne danie dla dwojga - grube kromki bułki smażymy na rumiano, a na nich kładziemy uduszone, wonne grzybki i jajko w koszulce... Żółtko rozlewa się w apetyczny sosik... Aha - twardzioszki to te małe, pięknie pachnące grzybki, które rosną w trawie jeden za drugim, całymi rzędami. Żeby nie było nieporozumień: po łacinie to Marasmius oreades!

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 solidne garści twardzioszków
  • mała szalotka
  • dojrzały pomidor
  • 3 jajka
  • kilka łyżek mleka
  • 2 grube kromki bułki lub chałki
  • 2 łyżki masła
  • łyżka białego octu

Grzanka z twardzioszkami i jajkiem w koszulce - Opis przyrządzania:

Grzyby ocieramy z paprochów - twardzioszki to czyste grzybki, dzięki temu, że rosną w trawie, a nie leśnym poszyciu - i usuwamy nóżki, odpowiedzialne za polską nazwę ;-).
Szalotkę obieramy i drobno siekamy.
Pomidor zanurzamy na chwilę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy poziomo na pół i łyżeczką usuwamy pestki. Miąższ kroimy w zgrabną kosteczkę.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy szalotkę i smażymy kilka minut, mieszając, aż zrobi się szklista. Dodajemy grzyby, zwiększamy ogień i smażymy przez 3 minuty. Teraz dodajemy pomidor, chwilę podsmażamy, po czym solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Trzymamy na małym ogniu do czasu przyrządzenia reszty elementów naszego dania.
Jedno jajko wbijamy na talerz i dodajemy 2-3 łyżki mleka, dokładnie razem roztrzepujemy.
Na patelni rozgrzewamy resztę masła. Kromki pieczywa zanurzamy na chwilę w mleczno-jajecznej mieszance, po czym kładziemy na gorące masło i smażymy na rumiano z obu stron.
W tym samym czasie gotujemy jajka w koszulkach: w szerokim, dość płaskim rondlu zagotowujemy wodę z łyżką octu. Zmniejszamy ogień tak, by woda ledwo bąbelkowała. Jajka roztłukujemy i wpuszczamy do wody tuż nad jej powierzchnią. Gotujemy jajka 3-4 minuty, po czym wyławiamy łyżką cedzakową, osączamy na ściereczce i przycinamy białkowe "włosy".
Grzanki kładziemy na ogrzanych talerzach, na grzankach sprawiedliwie rozkładamy grzyby, a zwieńczamy całość dobrze osączonymi jajkami w koszulkach.
Podajemy nie zwlekając.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Grzanka z twardzioszkami i jajkiem w koszulce: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Grzanka z twardzioszkami i jajkiem w koszulce przepisy:

  • Curry z grzybów z jajkiem w koszulce
    Szybkie, bezproblemowe, bezpretensjonalne danie obiadowe. Płynne żółtko z jajka w koszulce rozlewa się pysznie w sosie curry. Podajemy z ryżem basmati.
  • Moje rodzinne wigilijne paszteciki z grzybami
    Bez tych pasztecików moja Rodzina nie usiądzie spokojnie do wigilijnego stołu. Tradycyjnie w Wigilię nie jemy żadnych pierogów ani uszek, ale wszyscy uwielbiamy suszone grzyby, a nasze paszteciki - szczerze mówiąc, po prostu naleśniki z grzybowym nadzieniem - są chyba najlepszym sposobem ich spożywania. Doskonale pasują do barszczu, szczególnie jeśli posmaruje się je sosem chrzanowym. Tak, brzmi to dziwnie, ale suszone grzyby doskonale komponują się z chrzanem, nie wierz gębie, połóż na zębie.
  • Omlet z bryndzą i opieńkami Omlet z bryndzą i opieńkami
    Mój samotny obiadek któregoś jesiennego dnia... Przepyszny, naprawdę!
  • Grzyby smażone po francusku
    Jesienne małe danko, doskonałe pod kieliszek wina. Uwaga! - świeża bagietka niezbędna! Grzyby w ten sposób przyrządzone mogą też być dodatkiem do pieczonego lub smażonego mięsa.
  • Burgery bez mięska
    Bardzo lubię jeść na świeżym powietrzu. Bardzo lubię rozpalać grill ogródkowy, niezależnie od tego, co na ten temat myślą rozmaici politycy. Bardzo lubię na tymże grillu grillować. Ale ileż można wrąbać mięsa i ryb?! Nie jestem szczególnie mięsożerna, ale za bakłażanem z grilla też jakoś nie przepadam, co robić... I tu przychodzi z pomocą taki właśnie bezmięsny burgerek - z pęczaku i grzybów. Bardzo smaczny i sympatyczny. Tylko trzeba pamiętać, żeby podeń podłożyć tackę, bo na samej kratce może się rozlecieć!


Podziel się linkiem:




Komentarze: