W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Grzane wino

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Napój

Grzane wino

Popularny grzaniec w najprostszej, błyskawicznej wersji.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • pomaraÅ„cza
  • butelka czerwonego wytrawnego wina
  • 2 goździki
  • laska cynamonu
  • anyżek gwiazdkowy
  • brÄ…zowy cukier

Grzane wino - Opis przyrzÄ…dzania:

Pomarańczę szorujemy w gorącej wodzie, po czym ostrym nożykiem ścinamy z niej cienko skórkę - smą pomarańczową część. Wino wlewamy do garnka. Dodajemy skórkę z pomarańczy, goździki, cynamon i anyżek gwiazdkowy. Stawiamy garnek na małym ogniu i powoli doprowadzamy do niemal wrzenia. Kiedy wino będzie się już niemal gotowało, zmniejszamy ogień na najmniejszy i trzymamy tak przez 5 minut (można i dłużej). Wino nalewamy do szklaneczek (odcedzając przyprawy) i podajemy z brązowym cukrem, by każdy mógł sobie posłodzić napój według gustu.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Grzane wino: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Grzane wino przepisy:

  • ÅšwiÄ…teczne grzane wino
    Grzane wino z korzeniami smakuje najlepiej na świeżym powietrzu. Nie trzeba jednak jeździć na nartach - wystarczy z kubkiem pachnącego, gorącego wina wyjść w mroźny dzień choć na chwilę na balkon i zimowy nastrój gotowy.
  • Åšliwki z kruszonkÄ… nr 2 Åšliwki z kruszonkÄ… nr 2
    Jeszcze jeden ciepły deser ze śliwek, z cytrusową nutą i wschodnimi korzeniami. Kulka lodów byłaby rozpustą, ale jeśli ktoś się nie może oprzeć pokusie...
  • Czerwona kapusta wrednej Niemki Czerwona kapusta wrednej Niemki
    Tradycyjny niemiecki dodatek do świątecznej gęsi. A tytuł przepisu pochodzi stąd, że dostałam go od naprawdę paskudnej baby - wiecie, takiej, co mówi nieprzyjemne i złośliwe rzeczy z przylepionym do twarzy słodkim uśmiechem. Brr. Ale kapusta jest świetna, więc niech babie będzie!
  • Przepiórki lakierowane rabarbarowym syropem
    BrzmiÄ… luksusowo, wyglÄ…dajÄ… dekoracyjnie i wcale nie sÄ… skomplikowane (dopiero w jedzeniu – ach, te wszystkie kosteczki...). Przepiórki podajemy w towarzystwie czegoÅ› zielonego, np. duszonego bobu lub fasolii szparagowej, niezÅ‚e też sÄ… maÅ‚e, upieczone na zÅ‚oto kartofelki.
  • Boczek Hung Shao
    DoskonaÅ‚y dalekowschodni przepis Delii Smith. Dobrze przyprawiony boczek jest idealnie miÄ™kki i pokryty ciemnobrÄ…zowym, bÅ‚yszczÄ…cym sosem. Podajemy go z ryżem albo makaronem sojowym (tym szklanym), a do tego na przykÅ‚ad saÅ‚atka z ogórków z sezamem – w każdym razie coÅ› egzotycznego.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: