W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Gratin z kalafiora

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne

Gratin z kalafiora

Znów co tydzień w ekologicznych warzywkach pojawiają się kalafiory... Ta zapiekanka może być daniem głównym (wegetariańskim) lub dodatkiem do mięsa albo rybki.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • Å‚adny kalafior
  • 2 Å›rednie cebule
  • pÄ™czek szczypiorku
  • 200 g sera gruyere
  • 3 Å‚yżki masÅ‚a
  • szklanka (1/4 litra) kremowej Å›mietanki
  • sól selerowa

Gratin z kalafiora - Opis przyrzÄ…dzania:

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Kalafior starannie myjemy, odcinamy grubą łodygę. Ostrym nożem kroimy kalafior w cienkie plasterki - będzie się kruszył, ale to nic nie szkodzi.
Cebule obieramy i drobno siekamy.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Ser gruyere ścieramy na grubej tarce.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu, mieszając, aż się zeszkli i zacznie rumienić. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do miski.
Dodajemy śmietankę, starty ser, 3/4 szczypiorku i łyżeczkę soli selerowej. Starannie mieszamy.
Dodajemy kalafior, mieszamy i przekładamy do sporej żaroodpornej formy, wyrównujemy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 3 kwadranse (45 minut) mniej więcej - zapiekanka powinna dobrze się przyrumienić.
Wyjmujemy gratin z piekarnika i odstawiamy na 10 minut, żeby kalafior doszedł do siebie.
Tuż przed podaniem posypujemy resztą szczypiorku.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Gratin z kalafiora: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Gratin z kalafiora przepisy:

  • Le gratin dauphinois czyli ziemniaki po delfinacku
    Słynna zapiekanka z wiejskiej kuchni Delfinatu. Długie pieczenie konieczne jest, by mleko i śmietana odparowały we właściwy sposób i stworzyły gęsty, kremowy sos.
  • Zapiekany kalafior
    Popularna w Stanach i Wielkiej Brytanii zapiekanka zwana "cauliflower cheese". Kalafior tak przyrządzony może być dobrym dodatkiem do pieczonego mięsa, może też wystąpić solo jako danie kolacyjne (lub - jak zwykle - lekki lunch).
  • Kolanka zapiekane z warzywami i anchois
    Smaczna i sycąca zapiekanka z południowymi warzywami. Anchois dodają charakteru.
  • Krem z kalafiora z serem
    Bardzo kremowa zimowa zupa, dobra nawet na rozpoczęcie "gościowego" obiadu.
  • Gratin dauphinois (czyli zapiekanka z Delfinatu) z niebieskim serem Gratin dauphinois (czyli zapiekanka z Delfinatu) z niebieskim serem
    Bardzo zimowa i bardzo pyszna klasyczna zapiekanka z ziemniaków - tym razem z miłym dodatkiem niebieskiego sera. Jemy ją natychmiast po wyjęciu z pieca - możemy podać jeszcze sałatę z winegretem lub (w wersji bardziej wystawnej) rozmaite francuskie wędliny i marynaty dla zaostrzenia smaku.


Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: