W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Gorąca czekolada z cynamonem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Napój

Gorąca czekolada z cynamonem

Zdecydowanie nie jest to danie dietetyczne. Ale za to jakie dobre!

Kraj pochodzenia: Szwajcaria

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 200 g czekolady w tabliczce
  • gorzkiej lub deserowej
  • litr mleka
  • 300 ml śmietanki kremowej
  • 2 laski cynamonu
  • połamane w kawałki

Gorąca czekolada z cynamonem - Opis przyrządzania:

Czekoladę ucieramy na tarce. Mleko i śmietankę wlewamy do garnka. Wrzucamy kawałki cynamonu i podgrzewamy na małym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania. Kiedy płyn jest gorący, wsypujemy czekoladę i mieszamy trzepaczką, aż cała się rozpuści i dobrze wymiesza z mlekiem i śmietanką. Wyjmujemy cynamon i podajemy gorącą czekoladę w filiżankach. Kto chce, niech sobie dosłodzi lub dodatkowo posypie cynamonem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Gorąca czekolada z cynamonem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Gorąca czekolada z cynamonem przepisy:

  • Gorąca biała czekolada z imbirem Gorąca biała czekolada z imbirem
    Biało dokoła, nawet czekolada na gorąco zbielała!
  • Korzenna czekolada na gorąco
    Troszkę skomplikowany przepis - tu podgrzać, tam rozpuścić, tu znów ubić - ale to jest wersja gościowa.
  • Rozgrzewająca zupa jabłkowa
    Zupy owocowe u mnie w domu były zupełnie inne, niż w przeciętnym polskim domu: żaden tam kompot z makaronem, nigdy! Gęste, gorące, pachnące piure z małymi słodkimi grzaneczkami... To zupełnie inna jakość. Zupa jabłkowa doskonale rozgrzewa, jest więc świetna na "po sankach".
  • Żeberka w klonowym sosie barbecue
    Żeberka z grilla - przyjemna rzecz. Zwłaszcza jeśli mięso odchodzi od kości, a od sosu lepią się palce. Takie mięciutkie żeberka udaje się zrobić wtedy, kiedy przed grillowaniem zaaplikujemy im podgotowanie w garnku. Po wstępnej obróbce mięso smarujemy częścią sosu barbecue i kładziemy na grillu, po czym przykrywamy i pieczemy żeberka przez godzinę mniej więcej, co jakiś czas smarując sosem. A ten sos jest pyszny, z syropem klonowym w roli głównej!
  • Trzynasta zupa z dyni
    Trzynasta, bo dotąd było na portalu tylko dwanaście zup z dyni - z Wielkiej Brytanii, Francji, Kanady, RPA... Ta z kolei jest ze Szwecji, i tak jak cała tamtejsza kuchnia, jest prosta i czysta w smaku, bez żadnych zakłóceń ze strony innych warzyw.




Podziel się linkiem:


Komentarze: