W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Garam masala z Kaszmiru

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Garam masala z Kaszmiru

Jedna z wielu odmian kanonicznej przyprawy kuchni indyjskiej. Przepraszam za miary typu "ćwierć łyżeczki", ale takich przypraw nie warto robić na zapas, bo wietrzeją.

Kraj pochodzenia: Indie

Liczba porcji: 6-7 łyżeczek

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 1/2 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
  • 1 1/2 łyżeczki ziaren kopru włoskiego
  • 4 goździki
  • kawałek kory cynamonu długości 1 cm
  • 3/4 łyżeczki nasion kardamonu (bez strączków)
  • 1/4 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki czarnuszki
  • 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

Garam masala z Kaszmiru - Opis przyrządzania:

Grubą patelnię stawiamy na dużym ogniu, a gdy się zagrzeje, ogień zmniejszamy. Wrzucamy wszystkie przyprawy oprócz gałki muszkatołowej i podgrzewamy, mieszając, aż leciutko zmienią kolor i zaczną mocno pachnieć. Zsypujemy z patelni, studzimy i mielimy w młynku do przypraw na drobny proszek. Dodajemy gałkę, mieszamy i przechowujemy w hermetycznie zamykanym pojemniku.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Garam masala z Kaszmiru: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Garam masala z Kaszmiru przepisy:

  • Panch Phoron (indyjska mieszanka pięciu przypraw)
    Indyjska odpowiedź na chińskie "Pięć Przypraw", popularna w kuchniach Bangladeszu i Indii Wschodnich mieszanka całych przypraw. Panch Phoron używane jest przy przyrządzaniu rozmaitych curry i pikli.
  • Jagnięcina z sosem pomidorowym o śródziemnomorskim charakterze
    Moje ulubione mięso w dobrze przyprawionym pomidorowym sosie. Podajemy z ryżem basmati lub błyskawicznym kuskusem - do jednego i drugiego możemy dodać garść siekanych, podpieczonych na złoto migdałów...
  • Dal z zielonej soczewicy z cebulką
    Sabud dal, danie z zielonej soczewicy z dużą ilością typowych dla Indii przypraw, jest świetnym i zdrowym (strączkowe!) daniem obiadowym dla każdego, kto nie przepada za mięsem. Jak zwykle - długa lista składników, za to samo przygotowanie - banalnie proste. Dal podajemy z indyjskim pieczywem, np. parathą, naan lub roti (uwielbiam wszystkie indyjskie placki!).
  • Królik duszony w czerwonym winie
    Dobra rodzinno-gościowa potrawa z kawałków królika w sosie z warzyw przetartych przez sitko. Doskonała z domowym makaronem i surówką z tartej marchewki lub z zapiekanymi ziemniakami i smażonymi jabłkami.
  • Marynata z czerwonej kapusty
    Nieco zmodyfikowany przeze mnie przepis Ricka Steina, guru wielbicieli ryb i lokalnych zakupów. Bardzo smaczna, niezbyt ostra kapusta jest świetnym dodatkiem do wszelkich pasztetów i mięs na zimno, a także mięsa duszonego we własnym sosie.


Podziel się linkiem:




Komentarze: