W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Galaretka z czerwonych lub czarnych porzeczek

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przetwory

Galaretka z czerwonych lub czarnych porzeczek

Pod jabłoniami na naszej wsi rosną stare krzaki czerwonych porzeczek, lekko zdziczałych. Do jedzenia nadają się średnio, ale do przetworów są znakomite - robimy z nich galaretkę, cieszącą się niezwykłym powodzeniem wśród przyjaciół, maniacko przez nas obdarowywanych. W zeszłym bowiem roku z trzech krzaków dało się zrobić ponad trzydzieści słoików, w tym roku zaś wyszło dwadzieścia parę...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: kilka słoików

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • porzeczki czerwone lub czarne
  • cukier (proporcje podane są w przepisie)

Galaretka z czerwonych lub czarnych porzeczek - Opis przyrządzania:

Zbieramy porzeczki, płuczemy je na durszlaku i obrywamy ogonki. Wrzucamy owoce do garnka, dolewamy troszkę wody i stawiamy na średnio małym ogniu. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy jeszcze troszkę, żeby owoce popękały i klapnęły.
Duże sitko wykładamy czystą ściereczką i stawiamy na dużej misce. Gorące porzeczki wraz z sokiem wylewamy na sito i zostawiamy na noc do odcieknięcia (z wierzchu czymś przykrywamy, żeby muszki nie przylatywały).
Następnego dnia porzeczki wyrzucamy, nie odciskając ich z soku, bo galaretka będzie mętna. Sok odmierzamy kubeczkiem i wlewamy do garnka. Takim samym kubeczkiem odmierzamy cukier - tyle kubeczków, ile było soku - i dosypujemy go do garnka.
Stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia, mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Gotujemy, aż łyżeczka galaretki wylana na zimny talerzyk okaże znamiona krzepnięcia - to widać, pojawia się taka lekko galaretowata konsystencja, z tym że nie będzie to taka galaretka, jak z żelatyną, rzecz jasna.
W trakcie gotowania galaretkę szumujemy, czyli zbieramy powstająca pianę (potem zjadamy z kawałkiem bułki).
Galaretkę przelewamy do wyparzonych słoików, starannie zakręcamy i stawiamy do góry nogami do wystygnięcia.
Zimna galaretka powinna być wyraźnie skrzepnięta - jeśli nie jest, trzeba ją dosmażyć.
Ogólnie smażenie nie trwa bardzo długo, ale zależy od tego, jakie to były porzeczki i jak dojrzałe. Zresztą sami się szybko zorientujecie, kiedy galaretka jest gotowa.
Tak samo robimy galaretkę z porzeczek czarnych.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Galaretka z czerwonych lub czarnych porzeczek: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Galaretka z czerwonych lub czarnych porzeczek przepisy:

  • Sos żurawinowy z galaretką porzeczkową
    Pyszny, kwaskowaty sos, świetny nie tylko do drobiu czy schabu, ale też jako dodatek do smażonego sera lub camemberta w cieście francuskim.
  • Sos cumberland
    Sos cumberland podaję od święta do wszelkich mięs na zimno. Poniższy przepis jest jednak brytyjski, a na Wyspach taki sos podają także do pieczonej szynki na gorąco - dania iście świątecznego.
  • Granita z czerwonych porzeczek Granita z czerwonych porzeczek
    Wspaniały letni deser. Jeśli mamy ogród, a w nim porzeczki, robimy większą ilość granity i trzymamy ją w zamrażarce na dni, kiedy po porzeczkach zostaną już tylko gołe badyle...
  • Napoleonki z polewą porzeczkową
    Deser od wielkiego dzwonu - chrupiące blaty z francuskiego ciasta przełożone waniliowym kremem, udekorowane polewą z domowej galaretki porzeczkowej... Mmm...
  • Mrożony mus z czarnej porzeczki
    Niesłychanie prosty, a bardzo pięknie różowy walentynkowy deser, który trzeba zrobić wcześniej - praktyczny, choć romantyczny.


Podziel się linkiem:




Komentarze: