W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Focaccia z orzechami laskowymi

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Focaccia z orzechami laskowymi

Mam wielki, pierwotny sentyment do domowego chleba - zapach, smak, energiczne zagniatanie ciasta (noo, szczerze mówiąc, robi to za mnie KitchenAid...), formowanie bochenków. Super zajęcie, bardzo terapeutyczne.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: bochenek

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 50 g wyłuskanych orzechów laskowych
  • 350 g mąki
  • torebka suszonych drożdży (7 g)
  • oliwa z oliwek
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

Focaccia z orzechami laskowymi - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Orzechy wsypujemy na blaszkę, wstawiamy do piekarnika i prażymy jakieś 7 minut, pilnując - orzechy powinny się zazłocić, ale nie przypalić. Orzechy studzimy, wsypujemy na ściereczkę i obcieramy z przypieczonej skórki - cała nie zejdzie, ale większość tak. Orzechy grubo siekamy.
W misce robota kuchennego mieszamy mąkę i łyżeczkę soli. Dodajemy drożdże, łyżkę oliwy, jogurt, łyżeczkę cukru i 100 ml ciepłej wody - nie wlewamy od razu całej wody, bo mąka mące nierówna, lepiej dolewać po trochu. Zagniatamy gładkie ciasto, dolewając ewentualnie resztę wody. Ciasto powinno być elastyczne i nie lepić się do miski. Wyrabiamy przez 5 minut, po czym dodajemy orzechy i chwilę jeszcze wyrabiamy. Wyjmujemy ciasto z miski, do miski wlewamy łyżkę oliwy, wkładamy z powrotem ciasto i obtaczamy w oliwie. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni (czyli na maksa). Blaszkę wykładamy arkuszem papieru do pieczenia.
Z wyrośniętego ciasta formujemy płaski bochenek, kładziemy na blaszce i dajemy jeszcze raz wyrosnąć - pół godziny wystarczy. Przed pieczeniem smarujemy wierzch chleba zimną wodą i wstawiamy do piekarnika na kwadrans - chleb powinien się przyrumienić i mieć chrupką skórkę.
Chlebek studzimy na metalowej kratce, podajemy najlepiej na ciepło - choć to podobno niezdrowo...

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Focaccia z orzechami laskowymi: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Focaccia z orzechami laskowymi przepisy:

  • Grzanki z ciabatty
    Bardzo użyteczne grzanki, szczególnie przydatne w sałatkach.
  • "Brzydki chlebek" - całkiem ładny!
    Świetny biały chleb, typu ciabatta, ulubione pieczywo Starszego Dziecka. Wcale nie jest taki brzydki - nazwa jest tradycyjna, używana dla chleba pieczonego nie w formie, a w postaci ręcznie kształtowanego bochenka. Świetny do maczania w oliwie z ziołami.
  • Chrupiąca panzanella
    Panzanella jest zasadniczo włoską sałatką z rozmoczonego w oliwie i soku z pomidorów chleba. Ma swoich zagorzałych zwolenników, ja jednak wolę, kiedy w sałatce coś przyjemnie chrupie. Zobaczyłam kiedyś w telewizji taką samą sałatkę, ale z pieczonym na chrupko chlebem - i to było to! Tylko jeść trzeba szybko, bo grzanki wchłoną cały sos i będą jednak miękkie...
  • Rozmarynowa focaccia
    Klasyczny włoski chlebek - pasuje do wszystkiego: od antipasti do serów na deser. Wystarczy talerzyk z oliwą, kieliszek wina i kolacja gotowa.
  • Ciasto na focaccię lub pizzę Ciasto na focaccię lub pizzę
    Niesłychanie praktyczny i uniwersalny przepis - ciasto zagniatamy dzień wcześniej, wstawiamy do lodówki na noc i dopiero tuż przed pieczeniem formujemy w focaccię lub pizzę. Smaczne i naprawdę bezproblemowe.


Podziel się linkiem:




Komentarze: