W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Falafel (zwany również felafel lub tamiyya)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne

Falafel (zwany również felafel lub tamiyya)

Falafel (zwany również felafel lub tamiyya)

Podstawa kuchni krajów Środkowego Wschodu. Fantastyczne w smaku kotleciki z grochu włoskiego (czyli cieciorki), bardzo zdrowe i nie tylko wegetariańskie, ale nawet wegańskie. Świetne są w gorącej picie, załadowanej dodatkowo sałatką z surowych warzyw i z jogurtowym (to już nie dla wegan) sosem. To jest jedno z moich najulubieńszych dań na świecie.

Kraj pochodzenia: Kraje Środkowego Wschodu

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • 2 szklanki (około 400 g) suszonego grochu włoskiego
  • mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 4 gałązki świeżej kolendry
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej słonecznikowy do głębokiego smażenia

Falafel (zwany również felafel lub tamiyya) - Opis przyrządzania:

Groch włoski zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia odcedzamy i wrzucamy do malaksera. Miksujemy, aż groch będzie drobno zmielony.
Cebulę obieramy i drobno siekamy, dodajemy do grochu. Czosnek obieramy, siekamy i też dodajemy do grochu. Natkę i kolendrę myjemy, osuszamy, siekamy i dodajemy do grochu. Wsypujemy także kmin i proszek do pieczenia, solimy, wlewamy łyżkę wody i miksujemy wszystko razem na bardzo gęstą pastę. Przykrywamy i odstawiamy na pół godziny.
Mokrymi rękoma kręcimy z pasty kulki wielkości orzecha włoskiego. Nagrzewamy olej we frytownicy do 180 stopni lub w garnku do chwili, w której kostka chleba wrzuconego do oleju zrumieni się w ciągu 15 sekund. Wkładamy po kilka kulek do gorącego oleju i smażymy na ciemnozłoty kolor, czyli jakieś 4-5 minut, co jakiś czas obracając, żeby się rumieniły równomiernie. Usmażone kulki osączamy z tłuszczu na papierze kuchennym, po czym podajemy z surowymi warzywami, sosem tzatziki, harissą, pitą i innymi specjałami krajów Środkowego Wschodu.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Falafel (zwany również felafel lub tamiyya): trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Falafel (zwany również felafel lub tamiyya) przepisy:

  • Klasyczny hummus Klasyczny hummus
    Absolutnie klasyczny przepis, w którym używamy suszonego grochu włoskiego. Jeśli jednak chcemy przyspieszyć całą sprawę, używamy grochu w puszce (lepszy hummus jednak jest z suszonego...).
  • Karczochy z kiszoną cytryną
    Znakomity przepis nieocenionej Claudii Roden. Tę sałatkę podajemy na przystawkę wraz z innymi środkowowschodnimi pastami i sałatkami, z dodatkiem arabskiego chleba.
  • Żółte curry z dyni i cieciorki
    Wegetariańskie, a nawet WEGAŃSKIE, sycące curry o pięknym żółto-pomarańczowym kolorze. Doskonałe na ponury jesienny wieczór, na przykład po przemoknięciu i przewianiu przez agresywny listopadowy wiatr...
  • Kurczak z krzywymi orzeszkami
    Kombinacja kurczaka i orzechów nerkowca jest popularna w kuchniach rozmaitych azjatyckich krajów. I słusznie, bo to bardzo smaczna kombinacja. Podajemy z ryżem basmati lub tajskim jaśminowym i jakimś zielonym warzywem, na przykład brokułami z papryką lub chwilkę podsmażonymi liśćmi szpinaku.
  • Odchudzający hummus Odchudzający hummus
    Po świętach trzeba czasem lekko zmienić swoje jedzeniowe przyzwyczajenia... No co robić - albo obiadki rodzinne, albo smukła linia... Ten hummus ma same zalety - jest lekki, smaczny, ma dość niski (i jakże modny) indeks glikemiczny, a poza tym smakuje podobnie do znacznie tłustszego oryginału.


Podziel się linkiem:




Komentarze: