W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Dziwna zupa

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Dziwna zupa

Hm. No naprawdę to jest dziwna zupa - z cebulą gotowaną w mleku, boczkiem i grzankami... Ale właściwie czemu nie? O tej porze roku mam poczucie, że wszystko mi się już znudziło i trzeba próbować nowości.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 szklanki (3/4 litra) pełnego mleka
  • listek laurowy
  • duża cebula
  • 4 łyżki masła
  • 8 cienkich plasterków wędzonego boczku
  • cienka bagietka

Dziwna zupa - Opis przyrządzania:

Mleko wlewamy do garnka, dodajemy listek laurowy i stawiamy na ogniu. Wolno doprowadzamy do wrzenia, po czym gasimy ogień, garnek przykrywamy i zostawiamy mleko w spokoju na kwadrans.
Nagrzewamy opiekacz w piekarniku.
Cebulę obieramy, kroimy na pół, a potem na średnio grube plasterki.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy cebulę i smażymy, często mieszając, na złoto. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Na drugiej patelni, najlepiej teflonowej, smażymy plasterki boczku, aż będą złoto-brązowe i chrupiące.
Bagietkę kroimy w kromeczki o grubości centymetra i smarujemy resztą masła. Układamy na blaszce i wstawiamy po opiekacz, gdzie trzymamy je, aż się zarumienią.
Z mleka wyławiamy listek laurowy. Mleko ewentualnie podgrzewamy i rozdzielamy między 4 talerze.
Na środek każdego talerza kładziemy porcję cebuli i po 2 plasterki boczku "na ryło". Posypujemy grzankami, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Dziwna zupa: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Dziwna zupa przepisy:

  • Wiejska zupa jarzynowa
    Rozgrzewająca, solidna zupa zimowa z wędzonym boczkiem.
  • Zupa szpinakowa z czosnkiem
    Sympatycznie zielona, wiosenna zupka, z dużą ilością czosnku - przyda się, by wzmocnić organizm w czasie pogodowych zawirowań.
  • Zupa śliwkowo-pomidorowa
    Bardzo ciekawa zupa, można powiedzieć podniośle: triumf jesiennych zbiorów! Doskonała z małymi grzaneczkami i sporą dozą Tabasco (przynajmniej dla mnie).
  • Irlandzka zupa cebulowa Irlandzka zupa cebulowa
    Skromna i delikatna zupa-krem. Podajemy z irlandzkim chlebkiem (soda bread) lub - bardziej kontynentalnie - z małymi grzaneczkami.
  • Zupa ziemniaczana z boczkiem
    Zimowa zupa ze składników, które o tej porze roku zazwyczaj mamy w domu (no może oprócz cheddara, ale kto wie?). Z domową bułką lub grzankami czosnkowymi taka zupa to pełen obiad!


Podziel się linkiem:




Komentarze: