W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Czosnkowy winegret

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Czosnkowy winegret

Bardzo mocny sos dla wielbicieli czosnku. Doskonały do wszelkich gorzkich sałat.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: na 1 sałatę

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki octu balsamico
  • płynny miód

Czosnkowy winegret - Opis przyrządzania:

Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure z 1/2 łyżeczki soli.
Mieszamy czosnek z oliwą, po czym, cały czas mieszając, dodajemy ocet balsamico. Kiedy powstanie gładki sos, doprawiamy go miodem i pieprzem.
Do czasu podania trzymamy sos w zakręconym słoiku w lodówce. Przed polaniem sałaty energicznie słoik wstrząsamy, żeby sos dobrze się wymieszał.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Czosnkowy winegret: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Czosnkowy winegret przepisy:

  • Marynowane kapary
    Bardzo zabawny i sympatyczny dodatek do zimnych mięs lub ryby w galarecie (zresztą i do każdej innej, może oprócz śledzia).
  • Ciepła sałata z kurczakiem i karczochami
    Szybka sałatka obiadowa z grillowanym (na rowkowanej patelni) kurczakiem i karczochami ze słoika. Kawałek czosnkowej bułki (*!*4090*!*) i kieliszek wina nie zaszkodzą.
  • Sos orzechowy do dziczyzny
    Toskańskie pesto orzechowe - znakomity i oryginalny dodatek do dziczyzny. Ja lubię ten sos także z makaronem (papardelle) i świeżo startym parmezanem. Gdyby tak się nam chciało ze świeżych orzechów obrać gorzkawą skórkę, to sos ten byłby godny podniebienia samego Bocuse'a...
  • Makaron z sosem z pieczonych pomidorów
    Dzięki przypieczeniu warzyw w piekarniku sos ma wyjątkowo skoncentrowany smak. Sosu będzie więcej, niż potrzebujemy na cztery osoby (chyba że lubimy sos z makaronem, a nie makaron z sosem), ale to nie jest problem - resztę zamrażamy i mamy "na zaś".
  • Czosnkowy królik z grzankami
    Kawałki królika dusimy w toskańskim winie Chianti, a potem zapiekamy z grzankami. Dobre danie na nieformalną kolację z przyjaciółmi.


Podziel się linkiem:




Komentarze: