W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Cytrynowa konfitura z kabaczka

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przetwory

Cytrynowa konfitura z kabaczka

Kabaczki potrafią urosnąć do rozmiaru Zeppelina... I nie wiadomo wtedy, co z nimi zrobić, zwłaszcza, że w smaku trzeba im trochę pomóc. Możemy z nich zrobić konfiturę, zaostrzoną sokiem i skórką z cytryn.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2-3 spore słoiki

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 5 cytryn
  • 1 kg kabaczka (obranego ze skóry i nasion)
  • 750 g cukru

Cytrynowa konfitura z kabaczka - Opis przyrządzania:

Cytryny szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy. Specjalnym nożykiem do cytrusów ścinamy skórkę z 2 cytryn, natomiast ze wszystkich 5 wyciskamy sok.
Kabaczek kroimy w drobną kostkę.
Do garnka do smażenia konfitur wlewamy sok z cytryny i wsypujemy cukier. Stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia, często mieszając, żeby cukier się rozpuścił.
Do syropu dodajemy skórki z cytryny i kabaczek, zwiększamy ogień i zagotowujemy. Na takim dużym ogniu gotujemy konfiturę przez 10 minut, zdejmując powstającą pianę (czyli szumując).
Teraz znów zmniejszamy ogień i smażymy konfiturę jeszcze przez 20 minut - woda z kabaczka powinna się wygotować, a konfitura zgęstnieć. Sprawdzamy stopień krzepnięcia: na bardzo zimny talerzyk wylewamy łyżeczkę gorącej konfitury i rozmazujemy. Jeśli powierzchnia konfitury zaczyna się marszczyć, a boki lekko galaretowacieją, konfitura jest gotowa. Jeśli nie, gotujemy dalej.
Gotową konfiturę przelewamy do wysterylizowanych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry nogami.
Kiedy słoiki wystygną, wycieramy je z lepkich zacieków i naklejamy naklejki.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Cytrynowa konfitura z kabaczka: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Cytrynowa konfitura z kabaczka przepisy:

  • Konfitury z zielonych fig Konfitury z zielonych fig
    Zadziwiająco pyszne konfitury! Kawałki zielonych fig pływają w złocistym, pełnym drobnych pesteczek syropie i smakują nadzwyczaj udanie. Jeśli więc Wasz przydomowy figowiec szczególnie obrodził tego lata, nie wahajcie się ani chwili! ;-)
  • Konfitura z wiśni z rozmarynem
    Rozmaryn dodany do wiśniowych konfitur przyjemnie je "uwytrawnia". Taką konfiturę (jak niemal każdą zresztą) możemy zrobić z mrożonych wiśni, co dodatkowo oszczędzi nam drylowania. Poza tym - jak to miło w grudniowy, ponury dzień poczuć zapach smażących się wiśni...
  • Konfitura z jabłek Babci Luli
    Staroświecka konfitura, specjalność mojej Babci Luli (Heleny Sokołowskiej). Jabłka mają dużo pektyn, więc kostki antonówek nie pływają w słodkim syropie, jak na przykład wiśnie, ale ścinają się w przepyszną galaretkę.
  • Chutney z dyni i jabłek (z RPA)
    Świetny, złocisty, słodko-kwaśny chutney z samego południa Afryki! Pasuje znakomicie do mojego ulubionego klopsa z tegoż regionu - *!*3163*!* (lub *!*3379*!*. A zresztą zawsze dobrze mieć w spiżarni parę słoików z chutneyem...
  • Klasyczna konfitura z moreli
    Wyjątkowo smaczna konfitura - wycinek z tym przepisem, z jakiegoś francuskiego pisma, mam od lat i często jest w użyciu. Zwłaszcza, gdy trafią się piękne morele.


Podziel się linkiem:




Komentarze: