W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Cynamonowe parfait

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Cynamonowe parfait

Elegancki mrożony deser, delikatnie przyprawiony cynamonem. Możemy go podawać z rozmaitymi jesiennymi owocami, a już naprawdę doskonałym dodatkiem będą suszone śliwki w czerwonym winie.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 5 surowych żółtek
  • 125 g cukru
  • 1/2 łyżki mielonego cynamonu
  • 2 łyżki koniaku
  • 2 szklanki (1/2 l) zimnej śmietanki kremówki

Cynamonowe parfait - Opis przyrządzania:

Żółtka ubijamy mikserem z cukrem i cynamonem na gładki i gęsty kogiel-mogiel. Dodajemy 2 szczodre łyżki koniaku. Ubijamy dalej, aż koniak połączy się z masą. Śmietankę ubijamy mikserem na sztywno. Delikatnie mieszamy śmietankę z masą żółtkowo-cynamonową. Formę keksową wykładamy folią plastikową. Wlewamy masę cynamonową i wstawiamy do zamrażalnika na noc. Przed podaniem odwracamy formę, zdejmujemy folię i kroimy parfait w grube plastry. Dzięki dodatkowi koniaku, parfait będzie łatwo pokroić, bo alkohol obniża temperaturę zamrażania. Podajemy z jesiennymi owocami lub ze śliwkami w czerwonym winie.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Cynamonowe parfait: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Cynamonowe parfait przepisy:

  • Parfait z suszonych śliwek z sezamem
    Zimowe w charakterze lody mogą zagrać jako oryginalny świąteczny deser. Parfait podajemy w eleganckich plastrach, w towarzystwie bitej śmietany, śliwek w czerwonym winie lub sałatki z zimowych owoców.
  • Parfait z ajerkoniakiem i borówkami amerykańskimi
    Lody bez maszynki, o miłym smaku ajerkoniaku (o, do rymu wyszło...). Dzięki dodatkowi alkoholu, lody mają miękką i kremową konsystencję, a ciasteczka amaretti miło chrupią. Lody podajemy w zgrabnych kostkach i polewamy sosem z borówek amerykańskich.
  • Karmelowe parfait
    Lody karmelowe to moje ulubione. Ten przepis nie wymaga posiadania maszyny do kręcenia lodów - krem po prostu wstawia się na noc do zamrażalnika i już. Podajemy z cienkimi ciasteczkami i nitkami karmelu.
  • Pralinowe parfait z tymiankiem
    Pyszne lody nie wymagające żadnej maszyny. Orzechy i migdały w karmelu przyjemnie chrupią i ładnie wyglądają w jasnym, delikatnie tymiankowym kremie. Dobry deser dla gości, bo trzeba go zrobić dzień wcześniej.
  • Mrożone parfait jabłkowe
    Każdy mrożony deser jest niezwykle wygodny - wymaga od nas tylko wyłożenia na talerze i ozdobienia. Parfait jabłkowe ma delikatną konsystencję i miły smak zielonego jabłuszka.




Podziel się linkiem:


Komentarze: