W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Cukinia z sosem z anchois i kozim serem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Cukinia z sosem z anchois i kozim serem

Cukinia z sosem z anchois i kozim serem

Nadciąga zima, a w moich warzywkach ciągle, z uporem maniaka, pojawiają się cukinie. Najwyraźniej łatwo je wyhodować w systemie ekologicznym... Mam jednak to, co chciałam, czyli ciągłą konieczność wynajdywania nowych przepisów... Ta sałatka tutaj gromadzi w sobie moje ulubione elementy: grillowaną cukinię, anchois i kozi ser.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 średnie cukinie
  • 10 filecików anchois (z puszki)
  • ząbek czosnku
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • sok z cytryny (do smaku - co najmniej z połowy)
  • 200 g twardego koziego sera w kawałku

Cukinia z sosem z anchois i kozim serem - Opis przyrządzania:

Cukinie przyrządzamy tak, jak mówi przepis: Grillowana cukinia.
Fileciki osączamy z oleju puszkowego, kroimy w kawałki i wkładamy do blendera.
Czosnek obieramy, grubo siekamy i dodajemy do anchois. Miksujemy w blenderze, a kiedy anchois i czosnek będą posiekane, zaczynamy dodawać oliwę - najpierw po kropli (cały czas miksując), potem cieniutkim strumyczkiem.
Kiedy powstanie sos-emulsja, dodajemy jeszcze sok z cytryny, do smaku, oraz sporo świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Sól raczej nie będzie potrzebna, bo anchois są zazwyczaj bardzo słone.
Obieraczką do warzyw (lub przy pomocy mandoliny) tniemy ser na cieniutkie płatki.
Ugrillowane cukinie rozdzielamy między 4 talerze, skrapiamy sosem i ozdabiamy serowymi płatkami.
I to wszystko - przyda się jeszcze świeża bagietka i kieliszek wina, najlepiej różowego...

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Cukinia z sosem z anchois i kozim serem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Cukinia z sosem z anchois i kozim serem przepisy:

  • Piure z bakłażana z anchois
    Jeszcze jedna wersja piure z pieczonych bakłażanów, kremowa i pikantna od czosnku, anchois i cytryny.
  • Wytrawne spaghetti
    Bardzo zimowa pasta, ze składników, które zazwyczaj mamy w domu. Dla wielbicieli zdecydowanych, pikantnych smaków.
  • Sałatka ze szpinaku z jajkiem mollet
    Trochę klasyczna sałatka ze szpinaku, trochę Caesar's salad... W rezultacie - fuzja bardzo udana.
  • Linguine z anchois i rukolą
    No to jest naprawdę bardzo pyszna pasta, mocno wytrawna, zdecydowana w smaku. Gdybyż tylko Dzieci chciały jadać anchois (bo rukolę bardzo lubią), to robiłabym ten makaron przynajmniej raz w tygodniu!
  • Sos z anchois (do sałatki ziemniaczanej, jajek na twardo, kalafiora...)
    Majonezowy, domowy, dość ostry sos sałatkowy - doskonały jako dressing do sałatki ziemniaczanej. Możemy też z tym sosem wymieszać ugotowany, twardawy kalafior, zielony groszek i rzodkiewki w plasterkach - pyszne!


Podziel się linkiem:




Komentarze: